Και ο Μπολσονάρου κατασκόπευε τους πολιτικούς του αντιπάλους

[ ARTI news / Κόσμος / 30.01.24 ]

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλία έκανε έφοδο στο σπίτι του Κάρλος Μπολσονάρου, ενός από τους γιους του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου καθώς υποπτεύεται ότι είναι υπεύθυνος για την παράνομη παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων του πρώην προέδρου.

Ο Κάρλος, δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο, ήταν ουσιαστικά ο επικεφαλής Προπαγάνδας του Μπολσονάρου με γραφείο στο προεδρικό μέγαρο απ’ όπου διακινούσε fake news σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του πατέρα του.

Ο γιος του πρώην προέδρου είναι δημοτικός σύμβουλος του Ρίο ντε Τζανέιρο, και «μία από τις πιο σημαντικές και επιθετικές προσωπικότητες στον κόσμο του μπολσοναρισμού», διευκρινίζει ο The Guardian.  Ο πρώην αρχηγός του κράτους τον αποκαλεί «το pitbull μου».

Τον Οκτώβριο του 2020, μία ημέρα πριν από τις δημοτικές εκλογές,  ο Κάρλος Μπολσονάρου χρησιμοποίησε δεδομένα που συνέλεξε η Abin (η ΕΥΠ της Βραζιλίας) μέσω ισραηλινού λογισμικού με την επωνυμία First Mile που «άκουγε» ταυτόχρονα 10.000 κινητά τηλέφωνα, δήλωσε πηγή της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Reuters.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ετών της προεδρικής θητείας (2019-2022) του Μπολσονάρου, η Abin στην πραγματικότητα «λειτουργούσε ως ένα μυστικό σύστημα για την παρακολούθηση πολιτικών σε όλη την επικράτεια» και αυτό «χωρίς κανένα επίσημο πρωτόκολλο» ούτε δικαστικό έλεγχο, αποκάλυψε η εφημερίδα O Globo.

Το λογισμικό παρακολούθησης αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Cognyte (πρώην Verint) και αγοράστηκε από την κυβέρνηση του Michel Temer, του δεξιού προκατόχου του Jair Bolsonaro.

ο Ζαΐρ Μπολσονάρου μιλώντας στο CNN Brasil τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου δήλωσε ότι «δεν θα βρουν τίποτα» και ότι «Είναι ψάρεμα στην πισίνα». 

Σημειώνεται ότι ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία έως το 2030 λόγω κατάχρησης εξουσίας στην διάρκεια της προεδρίας του.