Ισραήλ: Δύο τραμπικοί δισεκατομμυριούχοι πίσω από την ακροδεξιά

[ ARTI news / Κόσμος / 25.01.23 ]

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα "Ha'Aretz", οι Arthur Dantchik και Jeffrey Yass, Αμερικανοεβραίοι με συνδυασμένη οικονομική περιουσία άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ, είναι οι κύριοι χρηματοδότες του ισραηλινού think tank Kohelet Policy Forum και της ακροδεξιάς στο Ισραήλ.

Η δικαστική μεταρρύθμιση που πρότεινε πρόσφατα ο Ισραηλινός Υπουργός Δικαιοσύνης, Yariv Levin και είναι το επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης και των διαδηλώσεων των Ισραηλινών στους δρόμους φέρεται να έχει γραφεί από το ερευνητικό ινστιτούτο Kohelet Policy Forum, που χρηματοδοτείται από τους δύο Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους, αποκαλύπτει η ισραηλινή εφημερίδα Ha'Aretz.

«Από την ίδρυσή του πριν από δέκα χρόνια, το Kohelet Forum εργάζεται στα παρασκήνια με προϋπολογισμό δεκάδων εκατομμυρίων σέκελ ετησίως. Τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των μισθών περίπου 100 ερευνητών που προωθούν την ατζέντα του ασκώντας πίεση στους βουλευτές και δημοσιεύοντας άρθρα γνώμης σε ιστολόγια.

Το ινστιτούτο προωθεί «εθνικιστικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές» και έχει επί χρόνια σφυρηλατήσει «στενούς δεσμούς με μέλη της Κνεσέτ και ακτιβιστές που συνδέονται με δεξιά και ακροδεξιά κόμματα», προσθέτει η Ha'Aretz.

Οι Αμεριανο-εβραίοι πολυδισεκατομμυριούχοι Arthur Dantchik και Jeffrey Yass, μαζί με τον συνεργάτη τους Joel Greenberg, «ελέγχουν την Susquehanna International Group, μια εταιρεία εμπορίας κινητών αξιών και μια από τις μεγαλύτερες στις Ηνωμένες Πολιτείες , χρησιμοποιώντας αλγόριθμους συναλλαγών».

Κοντά στον Τραμπ

Το 2022, ο Yass εμφανίστηκε στην κατάταξη του Bloomberg ως ο 37ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 7,5 δισεκατομμυρίων για τον Dantchik, που κατατάσσεται 104ος στη  λίστα Forbes, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο άνδρες χρηματοδοτούν το Club for Growth, το οποίο εδώ και χρόνια μάχεται «εναντίον του εταιρικού φόρου και οποιουδήποτε κανονισμού», αναφέρει η εφημερίδα.

Το Club for Growth έχει δωρίσει μεγάλα ποσά σε πολιτικούς που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: https://www.courrierinternational.com/article/crise-israel-deux-milliardaires-americains-derriere-la-reforme-judiciaire-controversee