Ισραήλ: Διαδηλώσεις ενάντια στον Νετανιάχου

[ ARTI news / Κόσμος / 15.01.23 ]

Από την πλατεία Habima, στην καρδιά του Τελ Αβίβ, ογδόντα χιλιάδες Ισραηλινοί διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου που ορκίστηκε στις 29 Δεκεμβρίου. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ιερουσαλήμ και στη Χάιφα.

Η συγκέντρωση του Σαββάτου ήταν το αποκορύφωμα μιας εβδομαδιαίας διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης που επιχειρεί η κυβέρνηση Νετανιάχου στη δικαιοσύνη, παραχωρώντας στην πλειοψηφία του κοινοβουλίου (δηλαδή ο ακροδεξιός συνασπισμός Νιετανιάχου) τη δυνατότητα να αλλάζει νόμους με απόλυτη πλειοψηφία, χωρίς το Ανώτατο Δικαστήριο να μπορεί να αντιταχθεί. Η πρόεδρος του ιδρύματος, Esther Hayut, καταδίκασε αυστηρά, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τη δικαιοσύνη σε «σιωπηλό θεσμό».

Η πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ayala Frocaccia, η πρώτη προσωπικότητα που μίλησε, εξέφρασε τη λύπη της για την «αρχή μιας νέας εποχής με έναν νέο ορισμό για τη δημοκρατία: μια δημοκρατία όχι βασισμένη σε αξίες, αλλά μια περιορισμένη δημοκρατία…».

Αρκετές εκατοντάδες δικηγόροι διαδήλωσαν κατά της μεταρρύθμισης και δώδεκα πρώην εισαγγελείς δημοσίευσαν επιστολή διαμαρτυρίας.

*Πληροφορίες από Le Monde