ΗΠΑ: Στρατιωτικοποίηση της αστυνομικής βίας και ρατσισμός

[ ARTI news / Κόσμος / 28.05.20 ]

Διαδηλώσεις ξέσπασαν 24 ώρες μετά το φόνο του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και επέκριναν τον δήμαρχο της Μινεάπολης για την αύξηση του προϋπολογισμού στην τοπική αστυνομία, κάνοντας περικοπές σε κοινωνικές δομές. Πολλά κτίρια πυρπολήθηκαν.

Στις ΗΠΑ πάνω από 1.000 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο από την αστυνομία, με τους αφροαμερικανούς να είναι κατά κύριο λόγο τα θύματα. Επίσης συνηθισμένο είναι αυτό που συνέβη αμέσως μετά τη συγκέντρωση των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Φλόιντ, εναντίον των οποίων η αστυνομία έριξε μεγάλες ποσότητες χημικών, δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ πυροβόλησε με πλαστικές σφαίρες, τραυματίζοντας πολλούς. Βέβαια, αυτά δεν θα τα δείτε στα συστημικά ΜΜΕ.

Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής της Ουάσινγκτον Ποστ «Ήταν εκπληκτικά εύκολο να διαπιστώσει κανείς την ήπια μεταχείριση από την ίδια αστυνομία των λευκών διαδηλωτών (σ.σ. των πάνοπλων ακροδεξιών οπαδών του Τραμπ), πριν από λίγες εβδομάδες, που διαμαρτύρονταν κατά της καραντίνας. Αντίθετα, οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά της αστυνομικής βίας και το φόνο του Τζορτζ Φλόιντ, αντιμετώπισαν μία φοβερή «στρατιωτικοποιημένη βία».

Οι αστυνομικές υπηρεσίες συνεχίζει ο δημοσιογράφος «μοιάζουν με στρατιωτικές μονάδες, που ασκούν δυσανάλογη θανατηφόρα βία εναντίον των αφροαμερικανών.»

Ο φαύλος κύκλος της αστυνομικής βαρβαρότητας πυροδοτεί ταραχές, αλλά η βία που ασκεί η στρατιωτικοποιημένη αστυνομία γίνεται όλο και πιο οικεία στη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία. Γίνεται κάτι σύνηθες. Αλλά η βία της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη… καταλήγει ο δημοσιογράφος…