Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας ετοιμάζεται

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 01.09.22 ]

Η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τον μεγάλο ανταγωνιστή τους στην πλανητική ηγεμονία, την Κίνα, συνεχίζεται. Ξεκίνησε με την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, κλιμακώθηκε με την απαγόρευση εισαγωγής στις ΗΠΑ προϊόντων από την περιοχή Xinjiang(UFLPA, Uyghur Forced Labor Prevention Act), όπου κατοικεί η μειονότητα των Ουιγούρων λόγω χρήσης σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν καταναγκαστικής εργασίας στην παραγωγή τους (σ.σ. υπάρχει εδώ και ενδιαφέρον της Άγκυρας από την εποχή του Τζεμ για ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας υπό μορφή δικτύου τουρκόφωνων χωρών, καθώς οι Ουιγούροι είναι τουρκόφωνοι).

Βέβαια, καταναγκαστική εργασία δεν έχουμε μόνο στην Κίνα, αλλά σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο. Στα ορυχεία κολτανίου της Αφρικής εργάζονται μικρά παιδιά, στο Κατάρ χιλιάδες εργάτες πεθαίνουν στα υπό κατασκευή γήπεδα για το Μουντιάλ, στο Μπαγκλαντές (φωτογραφία) χιλιάδες μικρά παιδιά δουλεύουν στις ραπτομηχανές για την παραγωγή ρούχων, κ.ά. Εδώ, άραγε, δεν υπάρχει… καταναγκαστική εργασία; Όχι. Γιατί οι χώρες αυτές είναι φιλικές προς τις ΗΠΑ!

Για να έρθει τώρα και η έκθεση του ΟΗΕ να αναφέρει τα πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» εναντίον της μειονότητας των Ουιγούρων από το Πεκίνο! Η έκθεση δημοσιεύτηκε in extremis την Τετάρτη, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στη Γενεύη και αναφέρει «αξιόπιστα στοιχεία» βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας κατά της μειονότητας των Ουιγούρων, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξαναρχίζουν τον πόλεμο των μικροτσιπ

Η Nvidia και η AMD, δύο κατασκευαστές ημιαγωγών της Silicon Valley, επιβάλλουν νέους περιορισμούς στην εξαγωγή των πιο προηγμένων επεξεργαστών τους (μικροτσιπ) στην Κίνα και τη Ρωσία. Η αμερικανική κυβέρνηση προβάλει στρατιωτικές απειλές για να δικαιολογήσει την επιστροφή σε αυτή την πολιτική υπεράσπισης της τεχνολογίας της.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «επιβάλλει νέους περιορισμούς στην πώληση ημιαγωγών τελευταίας γενιάς στην Κίνα και τη Ρωσία» για «να προσπαθήσει να φέρει σε δύσκολη θέση τους αντιπάλους της στην τεχνητή νοημοσύνη και τους υπερυπολογιστές», αναφέρουν οι New York Times .

Αυτά τα μέτρα αφορούν επεξεργαστές υψηλής τεχνολογίας GPU (Graphics Processing Unit), που κατασκευάζονται στη Silicon Valley από την Nvidia και την AMD (Advanced Micro Devices).

«Αρχικά αναπτύχθηκαν για την απόδοση εικόνων σε βιντεοπαιχνίδια», τώρα αναπτύσσονται σε υπερυπολογιστές. Αυτά τα υψηλής ισχύος τσιπ αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα για όλα τα εργαλεία μαζικής παρακολούθησης των μειονοτήτων, όπως οι Ουιγούροι, λένε και πάλι οι Αμερικανοί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει έτσι τον «ψυχρό πόλεμο» κατά της Κίνας «για την υπεροχή στις προηγμένες τεχνολογίες». Αυτή η πολιτική είχε «ξεκινήσει επί πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ» για να περιορίσει την πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Huawei, στα πιο προηγμένα τσιπ.

Η Nvidia και η AMD αναγνώρισαν, την Τετάρτη 31 Αυγούστου, την ύπαρξη αυτών των νέων περιορισμών. Η Nvidia είπε ότι η κυβέρνηση της ζήτησε «να υποβάλει αίτηση για άδειες εξαγωγής για να πουλήσει δύο τσιπ υψηλών προδιαγραφών», γιατί θέλει με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει τον κίνδυνο χρήσης τους «για στρατιωτικούς σκοπούς από την Κίνα και τη Ρωσία».

Η σύγκρουση Δύσης-Κίνας ετοιμάζεται.

Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος είναι ορατός...