Η Bayer πληρώνει 10 δις για το καρκινογόνο Roundup

[ ARTI news / Κόσμος / 25.06.20 ]

Η Bayer, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σπόρων και φυτοφαρμάκων στον κόσμο, συμφώνησε να πληρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, προχωρώντας σε δικαστικό συμβιβασμό με τις δεκάδες χιλιάδες αγωγές που αφορούν στο ζιζανιοκτόνο Roundup και τους καρκίνους που σύμφωνα με έρευνες προκαλεί.

Ο συμβιβασμός περιλαμβάνει 1,25 δισ. δολάρια για πιθανές μελλοντικές αγωγές από ανθρώπους που χρησιμοποίησαν Roundup και είναι ενδεχόμενο να εμφανίσουν λέμφωμα Hodgkin τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο συμβιβασμός αυτός «θα κλείσει περίπου το 75% των τρεχουσών 125.000 κατατεθειμένων και μη καταγγελιών».
«Είναι σπάνιο το ότι βλέπουμε ένα συναινετικό συμβιβασμό με τόσα πολλά μηδενικά» δήλωσε η καθηγήτρια Νομικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Νόρα Φρίμαν, στους New York Times.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική πολυεθνική αγόρασε τον κατασκευαστή της Roundup, Monsanto, έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο του 2018. Παρά το γεγονός ότι το Roundup έχει συγκεκριμένα η γλυφοσάτη που περιέχει, έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνο, η εταιρία επιμένει ότι είναι ασφαλές.