Εμπαιγμός! Το PCR test 50 ευρώ!

[ ARTI news / Ελλάδα / 04.01.22 ]

H τιμή για ένα PCR test θα πέσει από τα 60 ευρώ «κοντά στα 50 ευρώ», είπε στον ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η τιμή, σύμφωνα με τον υπουργό, ορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο συμφέρουσα για τον πολίτη και να μην θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία, καθώς εάν τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν το παραμικρό κέρδος ή και μικρή ζημιά, τότε τα PCR test θα γίνονται από λιγότερα κέντρα και η αναμονή και η πίεση θα αυξηθεί στα υπόλοιπα.

Από τις δηλώσεις εξάγονται τα εξής: Πρώτον, τα εργαστήρια λειτουργούν με βάση το κέρδος. Αλλιώς δεν λειτουργούν. Δεύτερον, η τιμή, δηλαδή τα 50 ευρώ, είναι "συμφέρουσα για τον πολίτη" κατά τον υπουργό. Υπολογίστε ότι μία τετραμελής οικογένεια πρέπει να πληρώσει 200 ευρώ για έναν έλεγχο! Ποιον πολίτη έχει άραγε υπόψη του ο Άδωνις Γεωργιάδης;

Το ενδεχόμενο να αναλάβει το κόστος για τα τεστ των εργαζομένων το κράτος είναι έξω από τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του υπουργού. Βέβαια, για να «πετσωθούν» τα μίντια και οι... δεινοπαθούντες καναλάρχες, εφοπλιστές, μεγαλοεκδότες, κλινικάρχες, υπάρχουν χρήματα. Γι' αυτούς η αυτορρύθμιση της αγοράς καταργείται!

Όσο για τα κέρδη και τις ζημίες που αναφέρει ο υπουργός, υπάρχουν επιχειρήσεις που χρεώνουν ακριβότερα τις ίδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα συγκριτικά με την Κύπρο όπου επίσης δραστηριοποιούνται. Συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο χρεώνει στα υποκαταστήματά του στην Ελλάδα 10 ευρώ για το rapid test και 60 ευρώ για τον μοριακό έλεγχο με τις τιμές για τις ίδιες υπηρεσίες στην Κύπρο να ανέρχονται σε 5 και 25 ευρώ αντίστοιχα!

Επίσης, υπάρχουν χώρες, στις οποίες ο έλεγχος είναι δωρεάν. Συγκεκριμένα:

Αυστρία: Τα Rapid και PCR tests είναι δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, αυστριακός ή μη πολίτης, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους "Teststrasse", σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.

Γερμανία: Κάθε Γερμανός πολίτης ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test την ημέρα.

Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Δωρεάν τεστ δικαιούνται επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες στη χώρα.

Κύπρος: Τα Rapid Test είναι δωρεάν για όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους, ενώ κοστίζουν από 5 ευρώ για τους ανεμβολίαστους. Το δε PCR Test επίσης μπορεί να διενεργηθεί σε τιμή ακόμα και 20 ευρώ.

Ισπανία: Τα τεστ είναι δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες.

Γαλλία: Τα τεστ είναι δωρεάν για τους εμβολιασμένους, ενώ κοντά στα 50 ευρώ κοστίζει το PCR Test για τους ανεμβολίαστους, «όσο δηλαδή και στην Ελλάδα, με τη διαφορά ότι ο μέσος μισθός στη Γαλλία είναι υπερδιπλάσιος της Ελλάδα, 2,4 φορές υψηλότερος για την ακρίβεια» σημειώνει το ΜέΡΑ25.

Αγγλία: Στη χώρα δίνεται επίσης η δυνατότητα δωρεάν ελέγχου με Rapid και PCR test.*

*Οι πληροφορίες από το ethnos.gr