Ελεύθερος ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Κ. Φραγκούλη

[ ARTI news / Ελλάδα / 19.12.22 ]

Σοκ από την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε τον Κώστα Φραγκούλη. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης συμφώνησε με τον α' τακτικό ανακριτή, ο οποίος είχε ζητήσει ο κατηγορούμενος να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, και όχι με τον εισαγγελέα που είχε τονίσει στην πρότασή του ότι λόγω της εμπειρίας του, ο αστυνομικός δεν έπρεπε να πυροβολήσει τον 16χρονο.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο πυροβολισμός εναντίον του ανήλικου είχε πύλη εισόδου την πίσω αριστερή πλευρά του κρανίου, ήταν δηλαδή «από πίσω», δείχνει ότι το θύμα προσπαθούσε απλώς να διαφύγει και δεν ήταν σε κατάσταση επίθεσης, όπως υποστηρίζει ο αστυνομικός. 

Μετά την απόφαση ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, με μόνο περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ο αστυνομικός που πυροβόλησε εν ψυχρώ στο κεφάλι και σκότωσε τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη, στη Θεσσαλονίκη, προκαλεί μόνο οργή και αγανάκτηση.

Αποδεικνύεται -για άλλη μια φορά- ότι η όξυνση της καταστολής και η αστυνομική αυθαιρεσία μόνο μεμονωμένα περιστατικά δεν είναι. Είναι συστατικά στοιχεία ενός κράτους που είναι εχθρικό προς τον λαό…  Απαιτούμε την άμεση τιμωρία όλων των ενόχων για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 δήλωσε μεταξύ άλλων:

Η Δικαιοσύνη «επέλεξε να συνταχθεί με την πολιτική της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για ατιμωρησία της Αστυνομίας, μια πολιτική που δυστυχώς πληρώσαμε ακριβά μετά και την προηγούμενη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα... Απέναντι σε αυτά τα ρατσιστικά εγκλήματα της ΕΛ.ΑΣ. εμείς συνεχίζουμε να απαιτούμε "ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ"».