Εγκρίθηκε φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

[ ARTI news / Κόσμος / 07.06.21 ]

  Η αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) ενέκρινε την Δευτέρα φάρμακο της Biogen για την αντιμετώπιση της νόσου της Αλτσχάιμερ, παρά τις επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Η «aducanumab» (ατουκανουμάμπη), η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Aduhelm, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που επιτίθεται στο β-αμυλοειδές, μια πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Χορηγείται ως ενδοφλέβια θεραπεία μια φορά τον μήνα και η τιμή του αναμένεται να είναι υψηλή.

Για ορισμένους επιστήμονες, η επιτυχία ή μη του φαρμάκου θα κρίνει το μέλλον της λεγόμενης «υπόθεσης του αμυλοειδούς», σύμφωνα με την οποία οι εν λόγω πλάκες είναι αιτία και όχι αποτέλεσμα της νόσου.

Πρόκειται για «την πρώτη ενδελεχή δοκιμή της υπόθεσης του αμυλοειδούς» σχολίασε στους Financial Times o Χάουαρντ Φίλιτ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Alzheimer’s Drug Discovery Foundation.

Ανακοινώνοντας τη Δευτέρα την έγκριση του φαρμάκου, η FDA δήλωσε πως «παρόλο τα δεδομένα για το Aduhelm είναι περίπλοκα, η υπηρεσία έκρινε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι το Aduhelm μειώνει τις πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και ότι η μείωση των πλακών αυτών είναι πιθανό να οδηγεί σε σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς».

Η ατουκανουμπάμπη δοκιμάστηκε σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ μέτριας βαρύτητας που βρέθηκαν θετικοί σε β-αμυλοειδές.