Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ελληνο-αμερικανική συμφωνία

[ ARTI news / Ελλάδα / 04.10.19 ]

 

Την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ επισφραγίζει η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος φτάνει σήμερα στη χώρα μας.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα έχει συνάντηση το Σάββατο στις 11 το πρωί με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο και κατόπιν θα έχει συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Ν. Δένδια, με τον οποίο θα υπογράψουν το αναθεωρημένο τμήμα της συμφωνίας. Η τελευταία τέθηκε σε ισχύ πρώτη φορά το 1990 και μετά τη λήξη της δεκαετούς ισχύος της ανανεώνεται έκτοτε κάθε χρόνο.

Η αναθεώρηση της συμφωνίας (MDCA) αφορά, τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, την αεροπορική βάση της Σούδας, τις βάσεις της Λάρισας και του Στεφανοβικείου Μαγνησίας αλλά επίσης και της προβλήτας Μαραθίου στην Κρήτη, κομβικής για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις λόγω της δυνατότητας φιλοξενίας αεροπλανοφόρων. Επιπλέον οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη από κοινού εκπαίδευση χειριστών ελικοπτέρων στην Ελλάδα και χρήση από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αμερικανικών μην επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι διαδηλώσεις

Την αντίθεσή τους στη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας για τις στρατιωτικές βάσεις θα εκφράσουν με διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το Σάββατο το ΚΚΕ, όπως και κόμματα και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑ.Ε., ΚΚΕ (μ-λ), ΟΚΔΕ, ΚΕΕΡΦΑ, Σ.Φ.Ε.Α κ.ά).

Με το σύνθημα «Pompeo Go Home», το ο ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Σύνταγμα. «Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί «εθνικού συμφέροντος» αποσκοπούν να κρύψουν ότι η πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς υπηρετεί την αναβάθμιση της θέσης του μεγάλου κεφαλαίου και στρέφεται κατά του λαού μας» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος.

Στις ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς (συγκέντρωση στα Προπύλαια το Σάββατο στις 12.00) υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια συμφωνία για τις «βάσεις του θανάτου» χωρίς ημερομηνία λήξης. «Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σούδα, όλη η χώρα μετατρέπεται σε πολεμικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ.»