Δεν φταίνε αυτοί, εμείς φταίμε

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 02.03.23 ]

20/02/2023, στη Βουλή, ο Υπ. Μεταφορών, Κων. Καραμανλής, αναφερόμενος στην ασφάλεια των σιδηροδρομικών δικτύων λέει: "Μια υπεύθυνη πολιτεία, δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια των επιβατών". Και για να προβάλει την... υπευθυνότητά του, εννιά μέρες μετά οργάνωσε το επικοινωνιακό σόου με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στο «κέντρο τηλεδιοίκησης σιδηροδρόμων» στη Θεσσαλονίκη, αλλά τον πρόλαβε το έγκλημα στα Τέμπη. 

Τώρα για όλα φταίει ο σταθμάρχης και οι… προηγούμενοι. «Διαχρονικό» το πρόβλημα επαναλαμβάνουν και τα πετσωμένα κυβερνητικά ηχεία.

Οι κυνικοί που μας κυβερνούν επί τέσσερα χρόνια, που ομνύουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν στον ιδιωτικό τομέα, που διέλυσαν την Υγεία, που ξεπούλησαν τη ΔΕΗ, που δικαιολογούν το ξεσπίτωμα των ευάλωτων ανθρώπων γιατί, όπως λένε, έτσι λειτουργεί η αγορά, γιατί με το κέρδος και το αίμα των «από κάτω» κινείται η οικονομία, αυτοί οι ξετσίπωτοι δεν θεωρούν ότι έχουν καμία ευθύνη, γιατί μας θεωρούν «αναλώσιμους», γιατί έτσι λειτουργεί η "μηχανή", γιατί πάνω απ’ όλα είναι το κέρδος, υπεράνω όλων το χρήμα. Και θα καίγονται τα δάση, και θα πλημμυρίζουμε, και θα ξεπαγιάζουμε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και θα πεθαίνουμε σα σκυλιά έξω από τις ΜΕΘ, ή από το μονοξείδιο του άνθρακα στην προσπάθεια να ζεσταθούμε, ή θα πεθαίνουν τα παιδιά μας στα τρένα νεκροφόρες... 

Όμως στην κριτική μας κάνουμε ένα κρίσιμο λάθος. Οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις που τους εκπροσωπούν, κάνουν απλά τη «δουλειά» τους, δηλαδή το «σωστό» γι’ αυτούς, για τους πάτσηδες, τους Μαραβέγια, τους φουρθιώτιδες, τα funds, τις τράπεζες, τους ολιγάρχες. Αυτοί επιζητούν το κέρδος, γι’ αυτό αποφεύγουν να βάλλουν φίλτρα που κοστίζουν στα εργοστάσια, να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, συστήματα ασφαλείας για τους επιβάτες και τους εργαζόμενους στα τρένα κ.ά.. Όλα είναι υποταγμένα στη θεότητα του κέρδους. Όχι λοιπόν, δεν είναι υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση και τα εγκλήματα οι καπιταλιστές, αλλά εμείς, που δεν αντιδρούμε. Και όχι μόνο δεν αντιδρούμε αλλά τους ψηφίζουμε κιόλας…

Αρκετά πια με το να λέμε ότι για την κρίση φταίνε οι καπιταλιστές, οι τραπεζίτες και ο Μητσοτάκης. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι μόνο παράλογη αλλά και επικίνδυνη, επειδή μας θυματοποιεί.

Εμείς φταίμε.  

Γι’ αυτό είναι απόλυτα σωστό το σύνθημα: «Ο λαός θα σώσει το λαό».

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος

Αρκεί ο λαός να αφυπνιστεί και να δει που είναι το πραγματικό συμφέρον του…