Γάζα: Μαζικές συλλήψεις και ταπείνωση Παλαιστινίων...

[ ARTI news / Κόσμος / 08.12.23 ]

Οργή προκαλούν τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα και δείχνουν πολλούς κατοίκους της Γάζας γυμνούς και με δεμένα μάτια να είναι γονατιστοί κάτω από τις κάνες των όπλων Ισραηλινών στρατιωτών. Πρόκειται για άτομα που είναι ύποπτα για διασυνδέσεις με τη Χαμάς, λένε οι Ισραηλινοί (IDF). Αλλά ανάμεσά τους είναι και δημοσιογράφοι όπως ο ανταποκριτής της αραβόφωνης υπηρεσίας Al-Araby Al-Jadeed του δικτύου The New Arab, o Ντιά αλ Καχλούτ, τον οποίο αναγνώρισαν στις εικόνες οι συνάδελφοι και οι συγγενείς του. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος, με έδρα το Λονδίνο, αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι «ο ισραηλινός στρατός κατοχής συνέλαβε δεκάδες κατοίκους της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του ανταποκριτή του The New Arab» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Αλλά αυτό που σόκαρε τον κόσμο ήταν η μεταχείριση που φέρεται να επιβλήθηκε στον δημοσιογράφο, ο οποίος συνελήφθη με πολλές δεκάδες άτομα σε αυτήν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ανδρών μελών της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με μάρτυρες που επικαλείται το Al-Araby Al-Jadid, Ισραηλινοί στρατιώτες «εσκεμμένα ανάγκασαν» τους συλληφθέντες «να γδυθούν», τους «έψαξαν και τους ταπείνωσαν» πριν τους «πάρουν σε άγνωστο προορισμό».