Γάζα: Ανέστειλαν την χρηματοδότηση της UNRWA

[ ARTI news / Κόσμος / 28.01.24 ]

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ήταν καταπέλτης για το Ισραήλ. Το Δικαστήριο το κατέστησε υπεύθυνο για γενοκτονικές πράξεις εναντίον των Παλαιστινίων και μίλησε για την συντελούμενη φρίκη. Ο Νετανιάχου και ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησής του περιφρόνησαν με σκαιό τρόπο την απόφαση του Δικαστηρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Τουλάχιστον 26.257 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 64.797 τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου», σύμφωνα με το Al-Jazeera 

Τώρα, το Ισραήλ και 6 ακόμη χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία) επιχειρούν να ακυρώσουν την ανθρωπιστική δράση της μοναδικής οργάνωσης που προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο των Παλαιστινίων,  της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες από το Ισραήλ σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή αρκετών υπαλλήλων της στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Μια αποκάλυψη που ώθησε 6 χώρες να αναστείλουν τη βοήθειά τους σε αυτόν τον οργανισμό.

Αλλά γιατί πρέπει να ανασταλεί η δράση της ανθρωπιστικής οργάνωσης των 13.000 υπαλλήλων επειδή κάποιοι εξ αυτών (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι) ενέχονται στην επίθεση της Χαμάς; Πολύ περισσότερο τι φταίνε τα εκατοντάδες χιλιάδες γυναικόπαιδα που θα στερηθούν μιας ελάχιστης βοήθειας μέσα στη φρίκη που βιώνουν;

Η UNRWA δημιουργήθηκε το 1949 και δραστηριοποιείται στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, τον Λίβανο και τη Συρία, και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ώστε να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς και υγειονομική περίθαλψη και κοινωνικές υπηρεσίες.

Το επαναλαμβάνουμε. Η αναστολή της χρηματοδότησης έγινε παρά το γεγονός ότι η κατηγορία του Ισραήλ δεν έχει αποδειχθεί.

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Philippe Lazzarini, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση, που μεταδόθηκε από το Politico:

«Οι ισραηλινές αρχές έχουν δώσει στην UNRWA πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή αρκετών υπαλλήλων της UNRWA στις φρικτές επιθέσεις στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Για να προστατεύσω την ικανότητα του οργανισμού να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, πήρα την απόφαση να τερματίσω αμέσως τις συμβάσεις αυτών των μελών του προσωπικού και να ξεκινήσω έρευνα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια χωρίς καθυστέρηση».

Για την Corriere della Sera, οι δηλώσεις του Lazzarini είναι θετικές, γιατί οι υποψίες για υποτιθέμενη εγγύτητα της UNRWA με τη Χαμάς δεν είναι καινούριες, γράφει η ιταλική εφημερίδα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι «152 υπάλληλοι της υπηρεσίας σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς».

Σε κάθε περίπτωση, η αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA που ανακοινώθηκε από τις 6 χώρες έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης.

«Καλούμε τις χώρες που έχουν ανακοινώσει τη διακοπή της υποστήριξής τους στην UNRWA να ανακαλέσουν αμέσως την απόφασή τους. Αυτό ενέχει μεγάλους πολιτικούς και ανθρωπιστικούς κινδύνους, έγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στο X (πρώην Twitter). Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τη μέγιστη υποστήριξη για αυτόν τον διεθνή οργανισμό».