Βόλος: Δυναμική διαδήλωση κατά της καύσης σκουπιδιών

[ ARTI news / Ελλάδα / 03.07.20 ]

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας στον Βόλο, μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης κατά της καύσης σκουπιδιών.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα κατά της καύσης σκουπιδιών.

Για πρωτοφανή επίθεση στα κοινά αγαθά στο Βόλο όπως ο αέρας, το νερό και ο δημόσιος χώρος κάνει λόγο Συνέλευση κατά της Καύσης Σκουπιδιών: «Στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της πόλης από τη βιομηχανική περιοχή, τη χαλυβουργία και το σκραπ στο λιμάνι, η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge αυξάνει τα ήδη υψηλά κρούσματα καρκίνου, αναπνευστικών προβλημάτων και αυτοάνοσων νοσημάτων. Αντί να προχωράμε σε μια ολιστική διαχείριση των σκουπιδιών (μείωση παραγωγής-κομποστοποίηση-ανακύκλωση), πλασάρεται σαν μονόδρομος η καύση τους».

«Η ίδια πολιτική ακολουθείται και με το νερό. Μεγάλο μέρος του δικτύου είναι φτιαγμένο από αμίαντο και σκουριασμένους σιδεροσωλήνες, και σαν λύση προωθείται αποκλειστικά η κατανάλωση εμφιαλωμένου, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκμετάλλευση των πηγών του Πηλίου με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)».

«Παράλληλα στον αστικό ιστό, οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι ενάντια στην ποιότητα ζωής, βλ. οδός Καραμπατζάκη: από γραμμικό πάρκο ήπιας κυκλοφορίας σε οδικό άξονα σύνδεσης με τον περιφερειακό, κόψιμο δέντρων, τσιμεντώματα και καταστολή, βλ. επίθεση σε ντόπιους παραγωγούς της Αυτόνομης Λαϊκής Οικοπαραγωγών».

Και καυτηριάζει την αστυνομική βία και καταστολή που σημειώθηκαν στη μεγάλη πορεία που κατέληξε στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και την επόμενη μέρα στον Βόλο, προς χάρη ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά και τη στάση των μέσων ενημέρωσης.