Βρετανία: Απειλούν δικηγόρους που υπερασπίζονται πρόσφυγες

[ ARTI news / Κόσμος / 15.08.23 ]

Η δικηγόρος Jacqueline McKenzie δέχεται ένα χείμαρρο απειλών από το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας επειδή υπερασπίζετε αιτούντες άσυλο και εμποδίζει την απέλασή τους στη Ρουάντα. Απείλησαν μάλιστα να την πνίξουν «σαν αιτούντα άσυλο»!

Κυκλοφόρησε δε ένα έγγραφο όπου σημειώνεται πως η Μακένζι «…είναι αριστερή δικηγόρος που εμποδίζει τις απελάσεις στη Ρουάντα».

Το έγγραφο ώθησε τον Nick Vineall KC, πρόεδρο του Δικηγορικού Συμβουλίου, και τη Lubna Shuja, πρόεδρο του Law Society, να κάνουν μια σπάνια κοινή δήλωση καταδικάζοντας τη συμπεριφορά των συντηρητικών (Tories) και την αποστολή του εγγράφου.

Εν τω μεταξύ οι Εργατικοί σιωπούν. Ο Martin Forde KC, ανώτερος δικηγόρος, δήλωσε ότι επαγγελματίες νομικοί από όλο το πολιτικό φάσμα εξέφρασαν την απορία τους που ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer  δεν είπε τίποτα μετά από αυτές τις προσωπικές επιθέσεις, ακόμη και όταν πρώην συντηρητικοί αξιωματούχοι επέκριναν το πολιτική ρητορική με στόχο «αριστερούς δικηγόρους».

«Ανησυχώ για την προσωπική της ασφάλεια», είπε ο Forde, αναφερόμενος στην Jacqueline McKenzie. «Είναι μια εξαιρετική δικηγόρος... Το να την ακούς να λέει ότι φοβάται να περπατήσει σπίτι από τον σιδηροδρομικό σταθμό είναι φρικτό».

Ο Forde πρόσθεσε: «Οι νομικοί συνάδελφοί μου εξέφρασαν την απογοήτευσή τους που ο Keir Starmer (ηγέτης των Εργατικών), ως δικηγόρος, δεν έχει κάνει ακόμη δήλωση για να υπερασπιστεί την Jacqueline».

«Οι δικηγόροι όλων των πολιτικών πεποιθήσεων αποδοκιμάζουν τις επιθέσεις της κυβέρνησης ενάντια σε δικηγόρους που απλώς κάνουν τη δουλειά τους», είπε ο Forde. «Αυτή είναι μια θεμελιώδης επίθεση στο κράτος δικαίου και… Υποδηλώνει ότι εάν ένας δικηγόρος εμπλέκεται σε μια υπόθεση που αμφισβητεί την κυβέρνηση, αυτόματα θεωρείται αριστερός δικηγόρος».

*Η φωτογραφία είναι του αείμνηστου Γιάννη Μπεχράκη