Αφγανιστάν: πωλούν τα νεφρά και τα παιδιά τους

[ ARTI news / Ελλάδα / 28.02.22 ]

Οι άνθρωποι υποφέρουν στην Ουκρανία. Εκεί φταίει ο Πούτιν. Οι άνθρωποι λιμοκτονούν στο Αφγανιστάν. Εδώ ευθύνονται οι Αμερικανοί. Τα ίδια γεωπολιτικά παίγνια παντού. Ίδια και τα θύματα, «οι από κάτω» πάντα.

Γι’ αυτό έχουν δίκιο αυτοί που λένε: «Ούτε Πούτιν ούτε ΝΑΤΟ, πάντα θύματα είναι οι από κάτω».

Δείτε τι συμβαίνει σήμερα στο Αφγανιστάν. Ο 32χρονος Nooruddin δείχνει την ουλή του. Δεν είχε άλλη επιλογή: για να σώσει την οικογένειά του που απειλούνταν από την πείνα, πούλησε ένα νεφρό του. Το ίδιο κάνουν πολλοί Αφγανοί και Αφγανές.

Από περασμένο Αύγουστο που οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ αποσύρθηκαν από το Αφγανιστάν, η χώρα έχει βυθιστεί σε βαθιά οικονομική κρίση, επιδεινώνοντας την ήδη δεινή ανθρωπιστική κρίση λόγω των επί τέσσερις δεκαετίες πολεμικών συγκρούσεων και των πρόσφατων ξηρασιών.

Σχεδόν 23 εκατομμύρια Αφγανοί - ή το 55% του πληθυσμού - αντιμετωπίζουν ακραία κατάσταση πείνας αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

Η Azyta πούλησε ένα από τα νεφρά της (για 2.370ευρώ) πριν από τρεις μήνες. «Το πούλησα για να μην υποφέρουν τα παιδιά μου», (Δύο από τα τρία παιδιά της είχαν νοσηλευτεί για υποσιτισμό), λέει.

Στα περίχωρα του Χεράτ, το χωριό Sayshanba Bazaar φιλοξενεί μερικές εκατοντάδες ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω των πολέμων. Πλέον φέρει το θλιβερό παρατσούκλι του «χωριού του ενός νεφρού», γιατί δεκάδες κάτοικοι τα πούλησαν για να επιβιώσουν.

Η 19χρονη Shakila, μητέρα δύο παιδιών, υποβλήθηκε στην επέμβαση πριν από έξι μήνες. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή λόγω της πείνας», είπε η νεαρή μητέρα. Πούλησε το νεφρό της για 1.500 δολάρια. 

Η Aziza ελπίζει να βρει γρήγορα έναν αγοραστή. «Τα παιδιά μου τριγυρνούν στους δρόμους ζητιανεύοντας (...) Δεν έχουμε τίποτα. Κρυώνουμε συνέχεια», λέει με δάκρυα στα μάτια αυτή η μητέρα τριών παιδιών, που μοιράζεται ένα σπίτι με άλλες οικογένειες. «Αν δεν πουλήσω το νεφρό μου, θα πρέπει να πουλήσω την ενός έτους κόρη μου», προσθέτει…

Πληροφορίες από https://www.courrierinternational.com/depeche/afghanistan-vendre-un-rein-pour-la-survie-de-sa-famille.afp.com.20220228.doc.323m4ne.xml