Αυστρία: Πύρρειος νίκη του Κουρτς, άνοδος Πράσινων

[ ARTI news / Κόσμος / 30.09.19 ]

Κατά τις εκλογές στην Αυστρία η ακροδεξιά των Ελεύθερων χάνει και οι ψηφοφόροι της ενσωματώνονται στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς. Χάνουν και οι σοσιαλδημοκράτες. Κερδίζουν πλην του Κουρτς και οι Πράσινοι. Η τάση λοιπόν είναι άνοδος της δεξιάς που απορροφά την ακροδεξιά, όπως στην Ελλάδα η ΝΔ προσέλκυσε τους χρυσαυγίτες, και η άνοδος επίσης των Πράσινων (Οικολόγοι).  

Πάντως, παρά τα αυξημένα ποσοστά είναι μειωμένες οι πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο γνωστός για τις ξενοφοβικές του απόψεις πολιτικός χάνει τον εταίρο του δια τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων υπέστη συντριπτική ήττα, χάνοντας σχεδόν δέκα μονάδες στην κάλπη.

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν και οι Σοσιαλδημοκράτες που χάνουν περίπου 11 έδρες στο αυστριακό κοινοβούλιο, όμως θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να δεχθούν να μπουν σε κυβέρνηση υπό τον Σεμπάστιαν Κούρτς. Άλλωστε η κυβερνητική τους συνεργασία, το 2017, οδήγησε το κόμμα σε μεγάλη πτώση των ποσοστών του. Εκείνη την κυβέρνηση είχε διαλύσει ο ίδιος ο Κούρτς που εκτελούσε χρέη υπουργού Εξωτερικών.

Την πλειοψηφία εδρών στη Βουλή θα είχε ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους, οι οποίοι είναι ο δεύτερος μεγάλος νικητής των σημερινών πρόωρων εκλογών, καθώς, έπειτα από απουσία τους στην απερχόμενη Βουλή λόγω μη συγκέντρωσης του ορίου του 4% στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, εξασφάλισαν με ποσοστό 14% την εκ νέου είσοδο τους, ωστόσο οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα σε μία σειρά θεμάτων, θεωρούνται από πολλούς, σχεδόν αξεπέραστες.