Αργεντινή: Η κεντροαριστερά νίκησε στις εκλογές

[ ARTI news / Κόσμος / 28.10.19 ]

Από τον πρώτο γύρο εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής ο κεντροαριστερός Αλμπέρτο Φερνάντες έχοντας στο πλευρό του, ως αντιπρόεδρο την πρώην πρόεδρο Κριστίνα Κίρσνερ.

Ειδικότερα, με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψηφοδελτίων, ο Φερνάντες συγκέντρωνε 47,79% των ψήφων επικρατώντας του δεξιού Μαουρίσιο Μάκρι που απέσπασε το 40,71%, ενώ η συμμετοχή πλησίασε το 80%..

Ο Φερνάντες δήλωσε ότι θα συνεργαστεί «με όποιον τρόπο μπορεί» με τον Μάκρι για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων της χώρας, ο πληθυσμός της οποίας βρίσκεται αντιμέτωπος με ταχεία άνοδο του πληθωρισμού, ραγδαία αύξηση της  φτώχειας και παράλυση της δραστηριότητας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της νότιας Αμερικής.

Από τη μεριά του ο Μάκρι, μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, συνεχάρη τον Φερνάντες και τόνισε την ανάγκη ομαλής μετάβασης αφού αναγνώρισε την ήττα του που σφραγίστηκε από την κατάσταση της οικονομίας, καθώς η χώρα βρισκόταν σε ύφεση τον τελευταίο χρόνο. Ο Φερνάντες, προειδοποίησε ότι «οι ημέρες που έχουμε μπροστά μας δεν θα είναι εύκολες», εν μέσω των ηχηρών επευφημιών των υποστηρικτών του, και υπογράμμισε πως η μεγάλη πόλωση των τελευταίων μηνών, «το “εμείς” και “αυτοί”, έχει πλέον τελειώσει».