Όταν σπέρνεις ξενοφοβία, τότε θερίζεις ρατσισμό

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 04.02.20 ]

Ζουν στη ζούγκλα της Μόριας. Είναι ο σύγχρονος Homo Sacer, ο άνθρωπος της "γυμνής ζωής", του ολοκληρωτισμού του 21ου αιώνα, που δεν έχει κανένα δικαίωμα. Χθες, ήταν ο Εβραίος, ο Ρομά, ο Ομοφυλόφιλος, ο ΑΜΕΑ των ναζί, σήμερα είναι ο αυτοαπασχολούμενος χωρίς κανένα δικαίωμα εργαζόμενος της ουμπεροποιημένης κοινωνίας, είναι ο άνεργος, ο άστεγος και ο ξεριζωμένος. Είναι το «καταραμένο απόθεμα», οι περιττοί του κόσμου τούτου που είναι ριγμένοι στον Καιάδα.

Όλοι οι «κάτω» έχουμε περιέλθει –κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά- στην κατάσταση όχι του άχρηστου αλλά του περιττού, αυτού που περιττεύει και περισσεύει. Κι αντί η αντίδραση των απόκληρων να θεωρείται ως μία λογική αντίδραση κάθε ανθρώπου που διεκδικεί την αξιοπρέπεια και το Πρόσωπό του, που ζητά τη ζωή των παιδιών του και τη δική του από εκείνους που τη στερούν, από τους εμπόρους όπλων του αιματηρού πολέμου στη Συρία, του λιμού και της γενοκτονίας στην Υεμένη, της διαφθοράς και της ανεργίας στο Ιράκ, στο Λίβανο, στην Αφρική, οι έμποροι και οι σύμμαχοί τους –συμπεριλαμβάνω και την ελληνική κυβέρνηση που εμπλέκεται ανοιχτά στη φωτιά του πολέμου, συμμαχώντας με τη Σαουδική Αραβία- μιλούν για «υποκίνηση» των κολασμένων, επιχειρούν να δυσφημίσουν ΜΚΟ ότι δήθεν υποκινούν την εξέγερση των έγκλειστων στις χωματερές ψυχών, όπως είναι η Μόρια. Ε, λοιπόν, καλά κάνουν. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι όλες οι ΜΚΟ εντάξει. Αλλά οι ΜΚΟ που υποκινούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να ξεσηκωθούν και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή και στην αξιοπρέπεια, αυτές έχουν την υποστήριξή μας. Εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση δεν μας λέει: ποιο άραγε είναι το όφελος αυτών των οργανώσεων; Κανένα.

Να, όμως, που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλάει τώρα (7.15 μμ) στον Σρόιτερ (Άλφα) και αναφέρεται σε ταξίδια μελών ΜΚΟ στα νησιά και στην Τουρκία. Ο υπαινιγμός σαφής, ο κ. Πέτσας θεωρεί ότι στις ΜΚΟ υπάρχουν πράκτορες του Ερντογάν που ξεσηκώνουν τους πρόσφυγες! Πρόκειται για μια επιχειρηματολογία χρυσαυγίτικης υφής που ταυτίζεται με αυτή των λαθρόβιων φασιστοφυλλάδων και η οποία ρίχνει νερό στο μύλο του ρατσισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας.

Το παράδοξο είναι ότι στη συνέχεια η κυβέρνηση καλεί τις τοπικές κοινωνίες της ηπειρωτικής χώρας να σταθούν αλληλέγγυες απέναντι στους... έλληνες των νησιών. Όταν όμως σπέρνεις ξενοφοβία, τότε θερίζεις ρατσισμό και φασισμό.    

Κι όμως η ξενότητα μας κατοικεί. Είναι τα παιδιά μας που μεταναστεύουν. Αυτό κάποτε καλλιεργούσε την ενσυναίσθηση και την Αγάπη του Έλληνα προς τον Άλλο (σύμβολο μιας νέας μορφής ανθρωπισμού και της νεοελληνικής ιδιαιτερότητας). Γι’ αυτό ο Χένρι Μίλερ κάποτε έλεγε απευθυνόμενος σε αστούς διανοούμενους: «Αγαπάς βαθειά σαν Έλληνας που είσαι». Η Αγάπη για την οποία μιλούσε ο αμερικανός συγγραφέας απευθυνόταν σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις. Τώρα, όμως, περιορίζουν την αλληλεγγύη στα εθνικά σύνορα. Μιλούν για "εθνική αλληλεγγύη", για αλληλεγγύη μόνο για τους έλληνες, μόνο για τους ελληνο-ορθόδοξους, μόνο για τους φίλους, μόνο για τους συγγενείς, μόνο για την πυρηνική οικογένεια, τελικά μόνο για τον εαυτό, μόνο για το τομάρι μας! Και καταλήγουμε να σκάμε από πληθωρισμό εαυτού. Αυτό είναι και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η ιδεολογία της σημερινής νέας δεξιάς…