Έτσι ξεπλένουν οι Μαφίες το μαύρο χρήμα

[ ARTI news / Ελλάδα / 06.02.23 ]

Το Βέλγιο* είναι πλέον το κύριο σημείο εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη. Οι ποσότητες των ναρκωτικών που κυκλοφορούν εκεί είναι κολοσσιαίες. Το ίδιο και οι ροές χρημάτων που δημιουργούνται. Η εφημερίδα «De Standaard» εξηγεί τα κόλπα των διακινητών για να «περάσουν» αυτά τα ποσά στην πραγματική οικονομία (κι έτσι να τα «ξεπλύνουν»).

Ιδού τι συμβαίνει σε ένα υποκατάστημα τράπεζας στο ήσυχο προάστιο Χαλ [στα περίχωρα των Βρυξελλών]. Σε άμεση γειτνίαση βρίσκεται ένας φούρνος, ένα κινέζικο εστιατόριο και ένα ανθοπωλείο, όχι το είδος των καταστημάτων που κάνουν τζίρο δεκάδες χιλιάδες ευρώ την ημέρα. Οι υπάλληλοι της τράπεζας εκπλήσσονται λοιπόν όταν μια ωραία πρωία διαπιστώνουν ότι το ATM του υποκαταστήματός τους έχει αδειάσει εντελώς. Ακόμη περισσότερο όταν το φαινόμενο επαναλαμβάνεται τις επόμενες μέρες.

Στο τέλος της τρίτης ημέρας, ο διευθυντής του υποκαταστήματος αποφασίζει να δει τις εικόνες από τις κάμερες παρακολούθησης. Εκεί βλέπει τον ίδιο άνδρα να φτάνει στις 5 το πρωί με μια στοίβα τραπεζικές κάρτες. Με καθεμία από αυτές βγάζει εκατοντάδες ευρώ. Μέχρι να αδειάσει το ATM. Σε τι μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα αυτά τα μετρητά; Μυστήριο, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το καρουζέλ κρύβει κάτι.

Όταν ο άνδρας μπαίνει για πέμπτη φορά στις εγκαταστάσεις των τερματικών της τράπεζας, η τοπική αστυνομία έχει στήσει ενέδρα, τον συλλαμβάνει και τον ανακρίνει. Πρόκειται για τον Antonio D. S., έναν 33χρονο βραζιλιάνικης καταγωγής. Τη στιγμή της σύλληψής του είχε πάνω του 75 τραπεζικές κάρτες, όλες έχουν εκδοθεί από πορτογαλικές τράπεζες. Σε έρευνα που έγινε, βρέθηκαν στο σπίτι του 8.335 ευρώ μετρητά. Ένα σημαντικό ποσό για έναν νεαρό τριαντάρη που δηλώνει εργάτης οικοδομών. (σ.σ. θυμίζουμε τον 22άρη άνεργο Δ.Τ. από τον Καλλιθέα, ιδρυτή και μοναδικό εταίρο της Dignatio Corp μιας Μονοπρόσωπης ΙΚΕ -ΓΕΜΗ 166103607000- φερόμενο ιδιοκτήτη του πλοίου Blume που κατέσχεσαν οι Ισπανοί με 4,5 τόνους κοκαΐνης)

Αχυράνθρωποι και ψεύτικες εταιρείες

Η υπόθεση θα αποκαλύψει έναν περίπλοκο δίκτυο από αχυράνθρωπους, εταιρίες και μεταφορές χρημάτων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της ορατής οικονομίας και της παραοικονομίας. Αυτές οι κινήσεις (ξέπλυμα) χρονολογούνται από τον Ιανουάριο του 2020… τα δίκτυα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα καρουζέλ για να ξεπλύνουν το μαύρο χρήμα τους.

Μέσα από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, οι έμποροι ναρκωτικών κάθονται σε βουνά από βρόμικα χρήματα. Αλλά δεν μπορούν να κάνουν πολλά με τα χρήματα αυτά μέχρι να τα «περάσουν» σε μια νόμιμη δραστηριότητα. Έτσι καταφεύγουν σε επαγγελματίες του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος…

Οι τελευταίοι ακολουθούν πρακτικές είτε μέσα από καθημερινές συναλλαγές σε καταστήματα της γειτονιάς ή μέσω περίπλοκων διαδικασιών μεταφοράς χρημάτων σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, τις γνωστές μας offshore εταιρείες...

Ελλάδα**

Ας δούμε τι αναφέρει στα ψιλά της γράμματα η "Έκθεση Εκτίμησης Εθνικού Κινδύνου για τη Νοµιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας” που συνέταξε ειδική επιτροπή συναρμόδιων υπηρεσιών. Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες γίνεται τους εξής τρόπους:

- χρήματα από τη διακίνηση ναρκωτικών ξεπλένονται συνήθως μέσω νομότυπων επιχειρήσεων που εμφανίζουν πολύ υψηλές συναλλαγές σε μετρητά, όπως είναι τα εστιατόρια, οι φούρνοι και τα κέντρα διασκέδασης. Στο ταμείο των επιχειρήσεων, εκτός από τα έσοδα της επιχείρησης, "εμφανίζονται” και εικονικά έσοδα από παράνομες δραστηριότητες για τα οποία εκδίδονται κανονικά αποδείξεις και τιμολόγια. Τα κέρδη των επιχειρήσεων αυτών είναι εν μέρει και το αποτέλεσμα του ξεπλύματος "μαύρου” χρήματος

- μέσω της αγοράς ακινήτων ξεπλένονται χρήματα που προέρχονται από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Η αγορά ενός ακινήτου συνήθως γίνεται σε εικονική τιμή και ο διαθέτων μαύρο χρήμα αποκτά ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο.

- με ιδιαίτερη συχνότητα απαντάται στην Ελλάδα το ξέπλυμα χρήματος μέσω της δημιουργίας, λειτουργίας και διαχείρισης νομικών προσώπων (π.χ. εταιρείες). Σε αυτόν τον τομέα εμπλέκονται συνήθως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και λογιστές φοροτεχνικοί

- εγκληματικές ομάδες συνήθως χρησιμοποιούν έμπορους αγαθών υψηλής αξίας (π.χ. έργων τέχνης) για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες…

- μέσω των ενεχυροδανειστηρίων νομιμοποιούνται συνήθως έσοδα από εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, όπως είναι για παράδειγμα οι κλοπές κοσμημάτων, χρυσών λιρών κ.ά.

- η απόκτηση δελτίων τυχερών παιγνίων που έχουν κερδίσει από τους νόμιμους τυχερούς. Ουσιαστικά εμφανίζεται ως τυχερός το άτομο που διαθέτει μαύρο χρήμα καθώς το δελτίο αγοράζεται από τον τυχερό έναντι υψηλότερου τιμήματος από το κέρδος του δελτίου

- η απόκρυψη μετρητών που προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα σε τραπεζικές θυρίδες

- η μεταφορά των ποσών από "βρώμικο” χρήμα σε εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες φορολογικούς παραδείσους (offshore), δηλαδή σε χώρες που δεν συνεργάζονται με τη διεθνή κοινότητα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

 

*https://www.courrierinternational.com/article/belgique-comment-les-mafias-blanchissent-l-argent-du-trafic-de-drogue

**https://www.capital.gr/tax/3320833/etsi-xeplenetai-to-mauro-xrima-stin-ellada