Έρευνα του Politico: Η AI θα αλλάξει τον κόσμο;

[ ARTI news / Κόσμος / 29.04.24 ]

Τον περασμένο Νοέμβριο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris και ο Nick Clegg του Meta συμμετείχαν σε μια συγκέντρωση παγκόσμιων ηγετών, ακαδημαϊκών και στελεχών τεχνολογίας για να συζητήσουν αυτό που πολλοί φοβούνται ότι είναι η νέα απειλή για τον κόσμο, η τεχνητή νοημοσύνη. 

Οι πολιτικοί και τα στελέχη της τεχνολογίας συμφώνησαν σε μια κοινή δήλωση καλών προθέσεων μετά από δύο ημέρες συνομιλιών, αλλά χωρίς μια ενιαία θέση για το τι πρέπει να γίνει. Αντίθετα, παρέθεσαν τις αντιτιθέμενες θέσεις τους για το πώς πρέπει να διαχειριστούν μια τεχνολογία που θα κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της επόμενης δεκαετίας - και πιθανότατα θα ανατρέψει τα πάντα, από τις επιχειρήσεις και την υγειονομική περίθαλψη μέχρι την ίδια τη δημοκρατία.

Ο Κλεγκ, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, υποστήριξε ότι η αστυνόμευση της τεχνητής νοημοσύνης θα μοιάζει με την κατασκευή ενός αεροπλάνου που ήδη βρίσκεται σε πτήση — θα είναι δηλαδή εγγενώς επικίνδυνη και δύσκολη. Η Χάρις ανέφερε τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης μέσω εθελοντικών επιχειρηματικών συμφωνιών... Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήταν επίσης παρούσα, προέτρεψε τους άλλους να ακολουθήσουν το νέο, νομικά δεσμευτικό εγχειρίδιο κανόνων των Βρυξελλών. 

Έχουμε δηλαδή τις ΗΠΑ και την Βρετανία που αφήνουν τις εταιρείες ελεύθερες να «αυτοδεσμευθούν», την ΕΕ που θέλει αυστηρούς κανόνες και τον Μακρόν που προτείνει μια ενδιάμεση θέση.

Επίσης, υπάρχει η αντιπαράθεση μεταξύ της θέσης που θέλει την τεχνητή νοημοσύνη να περιορίζεται σε μια χούφτα αξιόπιστες εταιρείες (σ.σ. δηλαδή μονοπώλια) και της θέσης η τεχνητή νοημοσύνη να είναι ανοιχτή σε όλους. 

 Γενικά, η πολιτική αντιπαράθεση που λαμβάνει χώρα τον τελευταίο χρόνο, κυρίως στο παρασκήνιο, αφορά στο πώς — και εάν — πρέπει να ελεγχθεί η τεχνητή νοημοσύνη. Όποιος κερδίσει σ’ αυτό το νέο ψηφιακό Great Game, θα εδραιώσει την κυριαρχία του.

Το επόμενο έτος, η μάχη για τον έλεγχο της τεχνολογίας θα δημιουργήσει νικητές και ηττημένους. Μέχρι το τέλος του 2024, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν να έχουν οριστικοποιηθεί πολλά νέα πρότυπα τεχνητής νοημοσύνης. 

Το ερώτημα είναι εάν οι ΗΠΑ, η ΕΕ ή το Ηνωμένο Βασίλειο —ή οποιοσδήποτε άλλος— θα είναι σε θέση να επινοήσουν ένα σχέδιο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν όλες οι δυτικές δημοκρατίες. Εάν οι φιλελεύθερες οικονομίες δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία μεταξύ τους, η Κίνα μπορεί να παρέμβει για να θέσει το παγκόσμιο εγχειρίδιο κανόνων για μια τεχνολογία που - σε ένα σενάριο καταστροφής – υπάρχει φόβος ότι έχει τη δυνατότητα να εξαφανίσει την ανθρωπότητα από το πρόσωπο της Γης. 

Ήδη, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον παρουσιάζουν τα αντικρουόμενα σχέδια για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, οι πιθανότητες μιας συμφωνίας είναι ελάχιστες.

Ένα μήνα πριν από τη διάσκεψη στην Αγγλία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούσαν μανιωδώς να καταλήξουν κάπου στη συνάντηση της Ιαπωνίας. Ήταν Οκτώβριος όταν η Věra Jourová, η Τσέχα Επίτροπος της ΕΕ στον τομέα της τεχνολογίας, έφθασε στην Ιαπωνία προκειμένου να προωθήσει το ευρωπαϊκό εγχειρίδιο κανόνων τεχνητής νοημοσύνης σε μια συνάντηση της G7 όπου οι δυτικοί ηγέτες είχαν συγκεντρωθεί για να προσπαθήσουν να σχεδιάσουν νέα παγκόσμια πρότυπα για την πιο προηγμένη μορφή αυτής της τεχνολογίας, γνωστής ως «γεννητική τεχνητή νοημοσύνη», την ισχυρή ανάπτυξη πίσω από το ChatGPT και τα ανταγωνιστικά εργαλεία. 

Η προσέγγιση των Βρυξελλών κατοχυρώνεται στον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, την πρώτη προσπάθεια στον κόσμο για μια δεσμευτική νομοθεσία για το θέμα. Σε αντίθεση με τη στάση των ΗΠΑ, η θέση της ΕΕ περιλαμβάνει απαγορεύσεις στις πιο επεμβατικές μορφές τεχνολογίας και αυστηρούς κανόνες για εταιρείες όπως η Google και η Microsoft που σχεδιάζουν προϊόντα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Στην τριήμερη συνάντηση στην Ιαπωνία, ο κορυφαίος ψηφιακός διπλωμάτης του Τζο Μπάιντεν, ο Ναθανιελ Φικ, πρώην στέλεχος τεχνολογίας, δεν πρότεινε απαγορεύσεις. Αντίθετα, πίεσε για ένα πιο ελεύθερο καθεστώς που βασίζεται κυρίως σε εθελοντικές δεσμεύσεις από τη βιομηχανία και στην υφιστάμενη εγχώρια νομοθεσία. «Τα πλαίσια, οι κώδικες, οι αρχές που αναπτύσσουμε θα γίνουν η βάση για δράση» δήλωσε ο Φικ. Οι Βρυξέλλες από την άλλη πλευρά, είχαν φανεί ότι είναι ο ψηφιακός αστυνομικός της Δύσης, με μια σειρά κανονισμών για τα πάντα, από την προστασία της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών μέχρι τα μέτρα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η Jourová υποστήριξε ότι μόνο η Ευρώπη θα μπορούσε να επιδείξει την απαραίτητη αυστηρότητα και θα μπορούσε να πλήξει εταιρείες με πρόστιμα και να απαγορεύσει τις πιο επεμβατικές μορφές τεχνητής νοημοσύνης - όπως οι πολύπλοκοι αλγόριθμοι παρακολούθησης των κινήσεων των ανθρώπων, που χρησιμοποιούνται στην Κίνα (σ.σ. αλλά και στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας).

Η αντεπίθεση του Φικ στηρίχθηκε στην αδιαμφισβήτητη θέση της Αμερικής ως παγκόσμιας δύναμης ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξασφάλισε εθελοντικές δεσμεύσεις κορυφαίων τεχνολογικών κολοσσών όπως η Amazon για να καταστήσουν την τεχνητή νοημοσύνη ασφαλέστερη. Στη συνέχεια ο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα, που ανακοινώθηκε στις 30 Οκτωβρίου, και με το οποίο εξουσιοδοτούσε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να δράσουν.

Η τοποθέτηση του Φικ περιλάμβανε κριτική στη νομοθεσία των Βρυξελλών για την επιβολή πάρα πολλών κανονιστικών μέτρων στις επιχειρήσεις, σε σύγκριση με την προθυμία της Ουάσιγκτον να επιτρέψει στις εταιρείες να καινοτομήσουν.

Γαλλία

Τον Νοέμβριο, ο Emmanuel Macron συναντήθηκε με 40 ειδικούς του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του OpenAI, Greg Brockman και του επικεφαλής γκουρού της Meta, Yann LeCun. 

Η συζήτηση γρήγορα στράφηκε γύρω από τη θέσπιση κανόνων. Η Γαλλία έχει μια μεγάλη εγχώρια βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης και ο πρόεδρος Μακρόν είναι πρόθυμος να ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών για τον καθορισμό παγκόσμιων κανόνων για την τεχνολογία. Σε αντίθεση με τα στερεότυπα των Γάλλων πολιτικών που αγαπούν τους κανονισμούς, ο Μακρόν παραμένει επιφυλακτικός με τον Νόμο AI των Βρυξελλών, φοβούμενος ότι θα γίνει εμπόδιο σε εταιρείες όπως η Mistral, μια startup τεχνητής νοημοσύνης που συνιδρύθηκε από τον Cedric O, πρώην υπουργό ψηφιακής τεχνολογίας της Γαλλίας. 

Η συζήτηση αποκάλυψε μια άλλη βασική πτυχή της παγκόσμιας συζήτησης για την τεχνητή νοημοσύνη: η σύγκρουση μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι οι σοβαρότεροι κίνδυνοι απέχουν ακόμη πολλά χρόνια και εκείνων που πιστεύουν ότι είναι ήδη εδώ. Αυτή η αντιπαράθεση είναι στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης. Αντιπαραθέτει αυτούς που υιοθετούν μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και θέλουν να επιτρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους πειραματισμούς, ενάντια σε άλλους που φοβούνται ότι είναι ήδη πολύ αργά για να προστατεύσουν την ανθρωπότητα από σοβαρές βλαβερές συνέπειες. 

Ο Brockman του OpenAI, ένας από αυτούς που είναι χαλαροί σχετικά με τους άμεσους κινδύνους και πιστεύει ότι η εστίαση πρέπει να είναι στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων απειλών, είπε στον Γάλλο πρόεδρο ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια θετική δύναμη. Οποιοσδήποτε κανονισμός - ιδιαίτερα κανόνες που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη μετεωρική ανάπτυξη της εταιρείας - θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμες απειλές όπως η τεχνητή νοημοσύνη που τελικά υπερισχύει του ανθρώπινου ελέγχου.

Άλλοι, όπως η Meredith Whittaker, μια Αμερικανίδα τεχνολόγος που ήταν επίσης παρούσα στη συζήτηση τον Νοέμβριο στο Παρίσι, υποστήριξε ότι οι ουσιαστικές βλαβερές συνέπειες της υπάρχουσας τεχνητής νοημοσύνης - συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που εδραιώνουν φυλετικές και φυλετικές προκαταλήψεις - απαιτούν από τους πολιτικούς να δράσουν τώρα. 

Αφού οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία τον Δεκέμβριο σχετικά με τον Νόμο της AI, ο Μακρόν συμπαρατάχθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι για να ζητήσουν λιγότερους ελέγχους στις νέες μορφές τεχνολογίας. Η Γαλλία τελικά υποχώρησε στην πολιτική πίεση στις αρχές Φεβρουαρίου για να υποστηρίξει τους κανόνες, αν και με μεγάλες επιφυλάξεις.

 

Πάντως, τα επιχειρήματα που μιλούν για την ανάγκη για κανόνες επικεντρώνονται σε μακροπρόθεσμους κινδύνους έναντι των επιχειρημάτων που ζητούν άμεσα μέτρα, αναπτύσσονται σε όλες τις δυτικές πρωτεύουσες. 

Τρομακτικά deepfakes 

Στελέχη τεχνολογίας προτρέπουν τους πολιτικούς να μην υπερβάλουν σχετικά με τις ρυθμίσεις.

Ο Eric Schmidt, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, και ο ιδρυτής του LinkedIn, Reid Hoffman υποστήριξαν ότι μια υπερβολική στα περιοριστικά μέτρα θα έδινε στην αυταρχική Κίνα ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στην τεχνητή νοημοσύνη (σ.σ. η Κίνα παρουσιάζεται σαν απειλή στον ανταγωνισμό προκειμένου να μην υπάρξουν περιορισμοί και έλεγχος!). Σημειώνουμε ότι πολλοί, όπως ο Schmidt και ο Hoffman, έχουν επενδύσει πολλά σε startups με τεχνητή νοημοσύνη. 

Οι λομπίστες της τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποίησαν τα deepfakes για να δείξουν στους ηγέτες πώς η τεχνολογία είχε τη δυνατότητα να εξελιχθεί και να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους στο μέλλον. 

Οι αντίπαλοι ισχυρίζονται ότι τέτοιες τακτικές επιτρέπουν σε εταιρείες όπως η OpenAI και η Alphabet να υποτιμούν τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία βλάπτει τους ανθρώπους αυτή τη στιγμή — για παράδειγμα, ότι απορρίπτουν την κρατική βοήθεια για μειονότητες και μη προνομιούχους ανθρώπους στην κοινωνία.

Bioweapons και Big Tech

…(Μια) αναμέτρηση μεταξύ Tristan Harris και Zuckerberg δημιούργησε ένα άλλο βασικό ερώτημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής: Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να περιορίζεται σε μια χούφτα αξιόπιστες εταιρείες ή να είναι ανοιχτή σε όλους; 

Σύμφωνα με εκείνους που προτιμούν την αδειοδότηση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης μόνο σε ορισμένες επιλεγμένες εταιρείες, οι άμεσοι κίνδυνοι είναι πολύ έντονοι για να αφεθούν ελεύθεροι στον ευρύτερο κόσμο. Μια παρουσίαση PowerPoint που προειδοποιεί ότι μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα θα απελευθέρωναν ανεξέλεγκτα βιοόπλα προσβάσιμα σε τρομοκράτες, παρουσιάστηκε κατ' ιδίαν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Λονδίνο, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον.

Η Microsoft και η OpenAI είναι μεταξύ των εταιρειών που προτιμούν τον περιορισμό της τεχνολογίας σε μικρό αριθμό εταιρειών, ώστε οι ρυθμιστικές αρχές να μπορούν να οικοδομήσουν δεσμούς με καινοτόμους της τεχνητής νοημοσύνης. 

Οι επικριτές της κυριαρχίας της Silicon Valley υποστηρίζουν ότι η Big Tech έχει συμφέρον να αποκλείσει τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τον υποστηρικτή του ανοιχτού κώδικα Mark Surman, εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος Mozilla, οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο θέλουν να περιορίσουν τη νέα βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης στον εαυτό τους και να την αποκόψουν από τους ανταγωνιστές τους. 

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ο Surman περιόδευσε τις δυτικές πρωτεύουσες για να παροτρύνει ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου να μην περιορίσουν ποιος θα μπορούσε να αναπτύξει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης επόμενης γενιάς. Σε αντίθεση με άλλους γίγαντες της Silicon Valley, η Meta του Zuckerberg έχει ταχθεί με ανθρώπους όπως ο Surman που θέλουν να διατηρήσουν την τεχνολογία ανοιχτή σε όλους…

Η ανοιχτή προσέγγιση κερδίζει φίλους σε ισχυρά μέρη της Ουάσιγκτον, αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν διχασμένοι. Στις Βρυξέλλες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν να απαλλάξουν σχεδόν όλη την τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα από την πιο σκληρή επίβλεψη - εφόσον η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται σε παράνομες πρακτικές, όπως η αναγνώριση προσώπου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, οι αξιωματούχοι κλίνουν προς τον περιορισμό της πιο προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης σε λίγες χώρες. 

«Αν αφήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια των λίγων, δεν υπάρχουν αρκετά μάτια εκεί έξω για να εξετάσουν εξονυχιστικά τι κάνουν με αυτήν», είπε ο Σούρμαν.

Το μέλλον είναι εδώ  

Αν το 2023 ήταν η χρονιά που το lobbying της τεχνητής νοημοσύνης έγινε πολιτικό ρεύμα, το 2024 θα αποφασίσει ποιος θα κερδίσει.

Οι βασικές ημερομηνίες λήψης αποφάσεων πλησιάζουν γρήγορα. Μέχρι το καλοκαίρι, θα τεθούν σε ισχύ τμήματα του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη. Η εκτελεστική εντολή AI του Λευκού Οίκου αλλάζει ήδη τον τρόπο με τον οποίο οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες χειρίζονται την τεχνολογία. Περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην Ουάσιγκτον αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους.

Άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και ο Καναδάς - καθώς και η Κίνα - κάνουν τα δικά τους σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν μεγαλύτερη εποπτεία της πιο προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης και προσπάθειες να πείσουν άλλες χώρες να υιοθετήσουν τους κανόνες τους. 

Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά σε μια χρονιά μαζικών εκλογών από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μέχρι τις Φιλιππίνες και την Ινδία, κάθε άλλο παρά βέβαιος είναι.

«Αυτή η υπόθεση σχετικά με την απώλεια ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης ξαφνικά λαμβάνεται σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο Max Tegmark, πρόεδρος του Future of Life Institute, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υποστηρίζει μεγαλύτερους ελέγχους στην τεχνητή νοημοσύνη. «Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν είναι πλέον μακροπρόθεσμο. Συμβαίνει."

*Αποσπάσματα από το Politico

https://www.politico.eu/article/ai-control-kamala-harris-nick-clegg-meta-big-tech-social-media/?fbclid=IwAR2uSSBCgzMtEFYqPgpPjBBR5LWITS2w7K4wJCJ7sDmtONIHmK9n1ilHWhQ_aem_AZ7tvKeyajm_1vk4xFxXin4eUMThAe_TZQPpl4WDx7dg6Rd_mN-pikR7X9rRfFpltY3RiTam41jPXEabpClFtKvN