«Bolsonaro out»

[ ARTI news / Κόσμος / 03.10.21 ]

Συγκεντρώσεις εναντίον του ακροδεξιού προέδρου Jair Bolsonaro, μετά από πρόσκληση κοινωνικών κινημάτων και αριστερών κομμάτων, διοργανώθηκαν το Σάββατο 2 Οκτωβρίου σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας, αναφέρει η εφημερίδα O Globo.

Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τον καλπάζοντα πληθωρισμό και ζήτησαν την παραπομπή του προέδρου, για την κακή διαχείριση της πανδημίας καθώς και την ανεργία, γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα O Dia, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον «84 πόλεις» , ιδίως στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το Σάο Πάολο και τη Μπραζίλια, μετά από πρόσκληση του πανεθνικού κινήματος «Bolsonaro out».

Τα κινήματα και τα αριστερά κόμματα αποφάσισαν να επιστρέψουν στους δρόμους μετά από ένα χρόνο αποφυγής των διαμαρτυριών λόγω της πανδημίας Covid-19.

Είναι η πρώτη φορά που οι διοργανωτές απευθύνθηκαν στην κεντροδεξιά και τη δεξιά, με στόχο να δημιουργήσουν ένα ευρύ μέτωπο ενάντια στην επίθεση κατά των δημοκρατικών θεσμών από τον Μπολσονάρου.

Ενώ οι προηγούμενες διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην έλλειψη ελέγχου της πανδημίας στη χώρα, αυτό το Σάββατο οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ιδιαίτερα την ακρίβεια στα τρόφιμα και τα καύσιμα και την άνοδο του πληθωρισμού.

Τα δεξιά κόμματα που τα «έσπασαν» με την κυβέρνηση οργάνωσαν τη δική τους διαδήλωση στις 12 Σεπτεμβρίου, προσπαθώντας από την πλευρά τους να προσελκύσουν ψηφοφόρους της αριστεράς με το σύνθημα «ούτε Μπολσονάρου ούτε Λούλα», αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν μεγάλο αριθμό διαδηλωτών, σημειώνει η Jornal do Brasil. 

Από την πλευρά του ο ακροδεξιός πρόεδρος συγκέντρωσε στις 7 Σεπτεμβρίου, στη Μπραζίλια και το Σάο Πάολο 125.000 υποστηρικτές του.

Για τη  Folha de São Paulo, η κινητοποίηση του Σαββάτου ήταν μία «δοκιμή για το 2022», χρονιά  των επόμενων προεδρικών εκλογών.