Ξύπνα Βασίλη!

[ Δέσποινα Σπανούδη / Ελλάδα / 12.10.19 ]

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, αγνοεί παντελώς το γεγονός ότι η χώρα παραχωρείται κομμάτι-κομμάτι σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Αν κάτι, κάπου έχει πάρει το αυτί τους, ταυτόχρονα έχουν ακούσει για "δουλειές", "ανάπτυξη", "λεφτά", "γεωπολιτική σταθερότητα".
Στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος μιας κλειστής θάλασσας που δέχεται μεγάλες πιέσεις, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή της γης -εκεί που, όπως μας έμαθαν, η αφρικανική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με την Ευρασιατική- τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα. Σεισμοί στο υπέδαφος, πολεμικές συγκρούσεις από πάνω. Με τις πρώτες γεωτρήσεις στην Κύπρο, άρχισαν τα όργανα με την Τουρκία και οι παραγγελίες εξοπλιστικών που πληρώνουμε με δανεικά (εμείς, όχι οι πετρελαϊκές).
Για όλο αυτό το πανηγύρι που έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια, ο δημόσιος διάλογος υπήρξε περίπου ανύπαρκτος. Μέχρι που φάνηκαν τα πρώτα γεωτρύπανα στην  Ήπειρο και κάποιοι άρχισαν να ψάχνονται.

Πριν λίγες μέρες κυρώθηκαν 4 νέες συμβάσεις παραχώρησης αυτές που υπέγραψε ο κ. Σταθάκης ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπάρχουν νεώτερα: Το νέο οικόπεδο προς παραχώρηση βρίσκεται νότια της Κρήτης και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναρτήθηκε με μεγάλη διακριτικότητα στην ΕΔΕΥ -μια πολύ εχέμυθη δημόσια εταιρεία. Υποπτευόμαστε ότι θα πρόκειται για άλλο ένα copy-paste, όπως όλες οι προηγούμενες, αλλά αυτή τη φορά δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα. Γεωτρήσεις σε πολύ βαθιά νερά 2500-3500 υπό την θάλασσα. Η τεχνολογία δεν υπάρχει ακόμη. Θα την ανακαλύψουν, ειδικά για την περίπτωσή μας, οι εταιρείες και αν τελικά την εφαρμόσουν, θα μπορούμε όλοι να κρατάμε την ανάσα μας. Θα γίνει ατύχημα ή δεν θα γίνει;
Ως Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων καλούμε σε κινητοποίηση στις 22/10 18:30 στο υπ. Ανάπτυξης ενάντια στο νέο γύρο παραχωρήσεων.