Η ΚουΚλουξΚλαν στην εξουσία

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 01.03.17 ]

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κατευθύνεται στο Κογκρέσο, ο φωτογραφικός φακός τον απαθανατίζει να κάνει πρόβα στην ομιλία του. Σηκώνει τα μάτια πάνω από το χαρτί και "παπαγαλίζει" το κείμενο. Ποιος είναι ο λογογράφος; Πάντως, κοινή είναι η διαπίστωση πως η πρώτη ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ ενώπιον του Κογκρέσου κινήθηκε σε χαμηλότερους τόνους από τα συνήθη παραληρήματα μεγαλείου. Όχι ότι έλειψε το... μεγαλείο! Το υποσχέθηκε ρητά και κατηγορηματικά ως άλλος ρωμαίος αυτοκράτορας ο Ντόναλντ Τραμπ. Δεν αποκλείεται δε να "επιχρυσώσει" τις ΗΠΑ, όπως έκανε με το σπίτι του. Γιατί η αίσθηση του μεγαλείου είναι ανάλογη με την κουλτούρα του καθενός. Το θέμα, όμως, είναι ποιος θα πληρώσει; Κάποτε το χρυσάφι το υφάρπαζαν από τις αποικίες. Δείτε το μικροσκοπικό Βέλγιο, πως καταλήστεψε μέσω του Λεοπόλδου το Κογκό. Το ίδιο η Γαλλία, η Αγγλία... Τώρα θα έχουμε τη νεοαποικιοκρατία της Κίνας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, που ήδη συγκρούονται στην Αφρική. 
Βέβαια ο Τραμπ υποσχέθηκε και αναβίωση του αμερικανικού πνεύματος. Θα πίστευε κανείς ότι θα αναφερόταν στον Ροθ, τον Μέηλερ, την Όουτς, αλλά μπα, αυτοί είναι "κομμουνιστές" για το πνεύμα του. Ακόμα και η... Μαντόνα είναι κομμουνίστρια γι' αυτόν! Το αμερικανικό πνεύμα για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο είναι οι επενδύσεις και οι δουλειές σε Αμερικανούς, και, προπάντων, η απέλαση των μεταναστών. Πάντα οι ΗΠΑ είχαν έναν "μεγάλο εχθρό", που ήταν κυρίως οι νέοι μετανάστες. Τότε συνέβαινε με παρότρυνση των "από πάνω" (WASP's) ο εμφύλιος των κάτω, η σύγκρουση των παλιών μεταναστών (εσωτερικό προλεταριάτο) με τους νέους μετανάστες(εξωτερικό προλεταριάτο). Δείτε την ταινία "Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης" του Σκορτσέζε, που αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα. Μόνο είναι κάποιες φορές που οι "κάτω" υπερβαίνουν τις αντιθέσεις τους και ενώνονται. Είναι η στιγμή που αναλαμβάνει δράση ο στρατός και τα πυροβόλα.

Η λυδία λίθος, το μέγιστο κακό, ο μεγάλος εχθρός είναι οι μετανάστες. Αν αυτοί εξοστρακισθούν τότε θα βρεθούν δουλειές και θα πάψει η ανεργία, ισχυρίζεται ο Τραμπ, υποννοώντας ότι για όλα, για την αναδουλειά και τη φτώχεια ευθύνονται οι μετανάστες. Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο πνεύμα, για την ίδια ακροδεξιά ρητορική που ενδημεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η ίδια ρατσιστική στάση που σηκώνει πολλαπλά συρματοπλέγματα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και τείχη στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Αυτό είναι το αμερικανικό πνεύμα. Αυτό είναι το αμερικανικό μεγαλείο! Είναι ο στρατιώτης Ράιαν Όουενς, ο οποίος σκοτώθηκε πρόσφατα σε επιχείρηση της αμερικανικής αυτοκρατορίας στην Υεμένη. Είναι τα θύματα από ενέργειες μεταναστών χωρίς χαρτιά που προσκλήθηκαν να ακούσουν την ομιλία του προέδρου, ως σύμβολα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής τους. Τα θύματα της αστυνομικής, ρατσιστικής βίας δεν προσκλήθηκαν, ούτε θα προσκληθούν ποτέ. Αυτοί είναι αφρο-αμερικανοί. Εξάλλου, στην εξουσία είναι τώρα η ΚουΚλουξΚλαν.