Η δημοκρατία γυμνή ανάμεσα στους λύκους

[ Κώστας Καναβούρης / Ελλάδα / 08.12.16 ]

 

Η είδηση έτσι όπως την άκουσα να εκφωνείται μου έκανε εντύπωση. Μέσες άκρες έλεγε ότι από τους συλληφθέντες στις πορείες (και τα επεισόδια) για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενώ όλοι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, «για τον ένα ορίστηκε τακτική δικάσιμος». Έτσι, απλά, «σεμνά» και χωρίς άλλη εξήγηση. Γιατί δηλαδή, σκέφτηκα. Αυτός ήταν «καλός» και οι άλλοι «κακοί»; Να όμως που υπάρχει Θεός και από σύμπτωση έμαθα το πραγματικό περιστατικό. Επαναλαμβάνω: το πραγματικό. Όχι αυτά που καταθέτουν οι πάνοπλοι φουσκωτοί του ένστολου και ασύδοτου χρυσαυγιτισμού, τα οποία στο πείσμα κάθε λογικής γίνονται πιστευτά από κάποιους ανακριτές και εισαγγελείς. Ας το πάρει απόφαση αυτή η κυβέρνηση πριν το πράγμα γυρίσει εναντίον της (αν δεν έχει γυρίσει ήδη): Υπάρχει διάχυτη κουλτούρα βαρβαρότητας στις τάξεις των μονάδων κρούσης της αστυνομίας. Όταν δεν υπάρχει κανονική χρυσαυγίτικη ένταξη.

Λοιπόν αυτός ο ένας ονομάζεται Χ. είναι 23 χρονών, (το πλήρες όνομα στη διάθεση του arti news) δεν οδηγήθηκε στο αυτόφωρο επειδή βρίσκεται στο νοσοκομείο με τσακισμένο από μπάτσο γόνατο. Η διάγνωση είναι «κάταγμα κνημιαίου πλατώ». Σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι του διέλυσαν το γόνατο. Βεβαίως οι φουσκωτοί λένε ότι έπεσε. Όπως και το άλλο παιδί που σηκώθηκε η ζαρντινιέρα και το χτύπησε. Φίλος ορθοπεδικός που ρώτησα μου είπε ότι αυτό αποκλείεται και ότι σε αυτή την ηλικία το γόνατο δεν τσακίζεται από πτώση, αλλά πρόκειται για «κάκωση υψηλής βίας». Προσθέτοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αντιμετωπίζει πρόβλημα για το υπόλοιπο της ζωής του.

Και όλο αυτό χωρίς να υπάρχει καμιά αφορμή, ή περιστατικό, αν και η κρατική βαρβαρότητα είναι πάντοτε αδικαιολόγητη. Το γεγονός λοιπόν, συνέβη στις 6 Δεκεμβρίου 2016 στις 10.30 το βράδυ, περίπου στο ύψος της πλατείας Αιγύπτου μπροστά από το πεδίον του Άρεως.

Μια παρέα πέντε νέων παιδιών έχει βγει από τον Ηλεκτρικό της πλατείας Βικτωρίας και βαδίζει προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στο ύψος που προανέφερα και μπροστά από μια ομάδα ΔΙΑΣ η παρέα έχει κάπως χωριστεί. Τρεις προπορεύονται και δύο ακολουθούν σε κάποια απόσταση. Τους τρεις πρώτους τους περικυκλώνουν οι μοτοσικλετιστές τη ΔΙΑΣ. Οι δυο άλλοι πανικοβάλλονται (κι εγώ το ίδιο θα πάθαινα) και αρχίζουν να τρέχουν. Η ορδή των κρανοφόρων τους πιάνει στο κατόπι. Το Χ. τον προλαβαίνουν στο σιντριβάνι που βρίσκεται στην διασταύρωση Αλεξάνδρας και Πατησίων. Καταλαβαίνετε τι επακολουθεί. Το παιδί είναι πεσμένο μπρούμυτα και ο πιο «γενναίος» απ’ όλους το πατάει με το άρβυλο στην κλείδωση του γονάτου… και κρατς!! Κάταγμα κνημιαίου πλατώ. Κάκωση υψηλής βίας. Άνευ λόγου και αιτίας. Έτσι. Για την φασιστική μαγκιά.

Το παιδί σφαδάζει. Οι ένστολοι προστάτες της δημοκρατίας το σέρνουν μέχρι το βαν «δια τα περαιτέρω». Χωρίς να δίνουν σημασία στο πόδι που δεν πατάει. Και φυσικά όποιος γνωρίζει από τέτοιες καταστάσεις αντιλαμβάνεται μέσα σε τι οχετό υβρεολόγιου. Προσπαθώντας να φανταστώ την ψυχολογία του παιδιού εκείνη τη στιγμή, μου ήρθε στο μυαλό ο τίτλος από το αντιναζιστικό αριστούργημα του Μπρούνο Άπιτς: «Γυμνό ανάμεσα στους λύκους». Και η βαρβαρότητα συνεχίστηκε και μέσα στη ΓΑΔΑ, όπου άφησαν τον Χ. δύο ώρες αβοήθητο μέχρι να δεήσουν να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Όλη αυτή η καταισχύνη και η αθλιότητα της αστυνομίας βρίσκεται πίσω από την αιδημοσύνη της φράσης «για τον ένα ορίστηκε τακτική δικάσιμος». Επειδή οι μπάτσοι θεώρησαν ότι ο πανικός και το τρεχαλητό είναι επικίνδυνα δια την τάξιν και ποινικώς κολάσιμα. Αποφάσισαν μάλιστα και την ποινή και προχώρησαν και στην εκτέλεσή της: Κρατς! Κάταγμα κνημιαίου πλατώ. Κλασική εφαρμογή του ποινικού κώδικα όταν η δημοκρατία είναι «γυμνή ανάμεσα σε λύκους».

Θα το αντιληφτεί η «Πρώτη φορά Αριστερά;»

Υ.Γ. Να πάρει τα υπουργικά του πόδια ο αρμόδιος υπουργός, τα αρχηγικά του πόδια ο αρχηγός της αστυνομίας, τα προεδρικά του πόδια ο πρόεδρος της Βουλής (που έχει γνωρίσει την καλοπέραση των ΜΑΤ) και να πάνε να ζητήσουν συγγνώμη από το παιδί. Και να αφήσουν τις κόνξες με τις ΕΔΕ που χάνονται στο υπερπέραν και οπλίζουν τους φασίστες με περισσότερο μίσος και διάθεση για εγκληματικότητα. Όλοι γνωρίζουν την αλήθεια. Όλοι γνωρίζουν το έγκλημα. Γιατί αυτό που έγινε εις βάρος του παιδιού  και εις βάρος της δημοκρατίας είναι απλό και ξεκάθαρο έγκλημα.  Ας μην γίνουν  συνένοχοι. Να σταματήσει τώρα αυτό το ξεγύμνωμα της δημοκρατίας.