Έκθεση έργων του Ηλία Καρανίκα στην Πινακοθήκη Άρτας

[ ARTI news / Ήπειρος / 24.02.17 ]

Την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 και ώρα 8μμ εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γιάννης Μόραλης», μια αντιπροσωπευτική έκθεση έργων του αείμνηστου ηπειρώτη ιατρού και ζωγράφου Ηλία Καρανίκα (1932-2013), ο οποίος καταγόταν από το χωριό Σελλάδες του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Τα έργα του αυτοδίδακτου και πρωτοπαρουσιαζόμενου αυτού καλλιτέχνη, είναι φιλοτεχνημένα με ποικίλα υλικά, όπως σινική μελάνη, γραφίτη, χρωματιστά μολύβια, κάρβουνα, ακρυλικά, λάδια, παστέλ πάνω σε χαρτιά, χαρτόνια και καμβάδες. Οι θεματικές ενότητες που τα έργα του αυτά ανήκουν, αφορούν α) την φύση και την ύπαιθρο χώρα της περιοχής του, β) πορτραίτα οικείων και συγχωριανών του, γ) ιστορικές, δ) θρησκευτικές ε) αλληγορικές συνθέσεις και στ) διακοσμητικά μοτίβα.

Το ενδιαφέρον στα εικαστικά αυτά έργα, αποσπά το εντυπωσιακά εκφραστικό σχέδιο του καλλιτέχνη, καθώς και το χρωματολόγιό του, μέσα από τα οποία δημιουργεί ονειρικές ή φανταστικές παραστάσεις, διαμορφώνοντας γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, στον αγώνα ζωής και στην μνήμη, στα πνευματικά επίσης πρότυπα και στην δρώσα, όσο κι ενσυνείδητη καθημερινότητα, στην φαντασία και στα απροσδόκητα της πραγματικότητας. Για τον Ηλία Καρανίκα, έναν από τους σπάνιους ανθρώπους και χειρουργούς ιατρούς, με πλούσιο κοινωφελές έργο και μεγάλη προσφορά, ο οποίος επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε στην Αθήνα, χωρίς ποτέ να ξεχάσει το χωριό του.

Επιμέλεια έκθεσης και Καταλόγου : Αθηνά Σχινά, Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης
Η έκθεση των εικαστικών έργων του Ηλία Καρανίκα, θα λειτουργεί για το κοινό, από την Παρασκευή 3 Μαρτίου, μέχρι την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017 Διεύθυνση: Τσακάλωφ Αθαν & Στρατηγού ΠΛαστήρα Νικόλαου, Άρτα, τηλ: 2681024946, Ωρ. Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00 έως 21:00 Σάββατο 09:30-14:30, Κυριακή κλειστά.
Για περισσότερες πληροφορίες: 2681024946