Τον πρόδωσε η καρδιά του στην Αθαμάνιο Διαδρομή

[ ARTI news / Ήπειρος / 13.08.17 ]

Ζούσε για την Αθαμάνιο Διαδρομή, καθώς συμμετείχε σ' όλες τις διοργανώσεις, μέχρι τώρα, αλλά η καρδιά του, τον πρόδωσε και κατέληξε, πριν ακόμη μεταφερθεί στο Κέντρο Υγεία Βουργαρελίου ή ακολούθως στο Νοσοκομείο Άρτας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας "Γνώμη Αρτας", πρόκεται για τον 55χρονο καθηγητή Δημήτριο Μποκογιάννη, απ' το Τετράκωμο Άρτας, ο οποίος έπαθε ανακοπή καρδιάς και πέθανε, ουσιαστικά αβοήθητος.
"Ήταν πολύ άτυχος", είναι η εκτίμηση που κάνει ο παιδίατρος Αντώνης Κοντός, που όπως πληροφορούμαστε, εκλήθη την τελευταία στιγμή να αναλάβει τα καθήκοντα του γιατρού, για το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός. Ο γιατρός Αντώνης Κοντός εξηγεί: "'Ήμουν ο γιατρός του αγώνα και όταν με φώναξαν πήγα και τον βρήκα πεσμένο στο δρόμο και δυστυχώς νεκρό, χωρίς σφυγμό, χωρίς καρδιακό παλμό και με πλήρη μυδρίαση και των δυο ματιών... Έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες με καρδιακές μαλάξεις , έδωσα εντολή και ήρθε εκεί ο απινιδωτής από το Κέντρο Υγείας του Βουργαρελίου, αλλά δυστυχώς ο απινιδωτής δεν ανασταίνει νεκρούς".
Το μοιραίο γεγονός επισκίασε την αθλητική διοργάνωση και σωστά, καθώς είναι πολλοί αυτοί που κάνουν λόγο για προχειρότητα στην διοργάνωση, την οποία φέτος ανέλαβε ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, την ευθύνη είχε η Ένωση Συλλόγων πρώην Δήμου Αθαμανίας.
Όπως λέει στην "Γ", κάτοικος της περιοχής που ήταν στον χώρο της διοργάνωσης, λίγο πριν οι αθλητές πάρουν θέσεις, ρωτήθηκαν οι υπεύθυνοι που είχε ορίσει ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, τον γιατρό του αγώνα και απάντησαν πως είναι, ο Γιώργος Σιλιόγκας, ο οποίος όμως ήταν γνωστό πως βρισκόταν σε διακοπές στην Ζάκυνθο... Τότε εκλήθη ο παιδίατρος Αντώνης Κοντός και δέχτηκε να είναι αυτός ο γιατρός της διοργάνωσης, θεωρώντας προφανώς, πως δεν θα προκύψει τέτοιο περιστατικό.
Ρωτήθηκαν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης, για το ασθενοφόρο και απάντησαν πως απ' το Κέντρο Υγείας, τους είπαν ότι δεν υπάρχει οδηγός, άρα δεν μπορεί να έρθει το ασθενοφόρο...
Αυτό είναι και το καθοριστικό σημείο της υπόθεσης, το οποίο με κάθε μεγαλοπρέπεια αποδεικνύει την προχειρότητα της διοργάνωσης. Όταν έχει να κάνεις με 173 ανθρώπους, που κατακαλόκαιρο μπαίνουν σε μια σκληρή δοκιμασία, όπως αυτή της Αθαμανίου Διαδρομής, δεν προχωράς την διοργάνωση, χωρίς την παρουσία ασθενοφόρου! Καταγγέλλεις τους αρμοδίους, για την αδιαφορία και λαμβάνεις γρήγορη απόφαση, που επί του προκειμένου, αν είχε ληφθεί, θα είχε σωθεί μια ζωή...
Αντί αυτού, έχουμε να παρατηρήσουμε την αβάσταχτη ελαφρότητα των δηλώσεων που έκανε ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης, στο "protothema.gr"... «Δυστυχώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, υπάρχει ένας νεκρός 55 ετών που συμμετείχε στην Αθαμάνιο διαδρομή. Δυστυχώς, ο άνθρωπος την ώρα που έτρεχε μαζί με άλλους 172 συμμετέχοντες, έπαθε ανακοπή καρδιάς και έπεσε στο δρόμο. Τι να πω, δεν είχαμε ασθενοφόρο. Όσες φορές και αν έχω ζητήσει, ασθενοφόρο δεν είχαμε. Και ειδικά για το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός», είπε ο κ. Γαρνέλης και θεώρησε πως έφυγαν από πάνω του, οι όποιες ευθύνες προκύπτουν.
Βεβαίως αν είχε δοθεί η προσοχή, που απαιτεί μια τέτοια διοργάνωση, ένα ή δυο μήνες πριν, θα έπρεπε να απευθυνθεί στην διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας και να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ την παρουσία του ασθενοφόρου, στην εν λόγω αθλητική διοργάνωση. Αν επέμενε, με αυτοπρόσωπη παρουσία, στον διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας και συναντούσε την άρνηση, θα έπρεπε τότε να λάβει την απόφαση της αναστολής της διοργάνωσης, γι' αυτόν και μόνο τον σοβαρό λόγο.
Τώρα, αν ακολουθούν καταγγελίες για την αδιαφορίας της διεύθυνσης του Κέντρου Υγείας Βουργαρελίου ή αν ο δήμαρχος, κατά την δήλωσή του, έστειλε εκεί που κείτονταν νεκρός ο άτυχος αθλητής Δημήτρης Μποκογιάννης, την σύζυγό του, που είναι γιατρός, αυτά δεν προσθέτουν τίποτα, στην τρομακτική έλλειψη σοβαρότητας, σ' ότι αφορά μια τόσο σημαντική διοργάνωση...
Πηγή: Γνώμη Άρτας