Το Φορητό Πλανητάριο στο Θυμωμένο Πορτραίτο

[ ARTI news / Ιωάννινα / 28.09.16 ]

Στη αυλή του Θυμωμένου Πορτραίτου στα Ιωάννινα θα φιλοξενηθεί το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου το πρωί 11:30 με 15:00 και το απόγευμα 17:30-22:00. Το πλανητάριο θα προβάλει την ψηφιακή παράσταση θόλου – ντοκιμαντέρ “Από την Γη στο Σύμπαν”. Παραγωγή: Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο ESO (European Southern Observatory) / Θεοφάνης Ματσόπουλος.

To Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο προβάλει ψηφιακές παραστάσεις ημισφαιρικής οθόνης πλήρους θόλου (360◦), σε ένα θόλο διαμέτρου 6 μέτρων με επιφάνεια οθόνης 57 m2, προσφέροντας στους θεατές μία μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία. Με εκπληκτικά γραφικά και προηγμένες προσομοιώσεις σε υπολογιστή καθηλώνει τους θεατές δημιουργώντας ένα απίστευτα εντυπωσιακό περιβάλλον που συναρπάζει. Δείχνοντας τις συναρπαστικές ανακαλύψεις στην εξερεύνηση του διαστήματος, συμβάλλει στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, ανοίγει τους ορίζοντες των θεατών, εμπνέει και εκπαιδεύει για όσα μας περιβάλλουν για την ίδια τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν.

Στις προβολές θα παρίσταται και ο Θεοφάνης Ματσόπουλος, παραγωγός και σκηνοθέτης της παράστασης και συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου. Το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο είναι ο κορυφαίος διακρατικός οργανισμός επίγειας αστρονομικής έρευνας, αλλά και με διαφορά το πλέον παραγωγικό επίγειο αστεροσκοπείο του κόσμου. Πρωτοπόρο στον σχεδιασμό, στην κατασκευή και στη διαχείριση των ισχυρότερων επίγειων αστεροσκοπείων του πλανήτη, το ESO διαθέτει σήμερα τρία μοναδικά και παγκόσμιας κλάσης παρατηρησιακά κέντρα στην περιοχή της ερήμου Atacama στη Χιλή.

Η παράσταση είναι ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν. Μετά από μια σύντομη αναφορά στην Αστρονομία των Αρχαίων, μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα, στα άστρα, τον Γαλαξία μας, στο Σύμπαν, όπως αυτά περιγράφονται από την σύγχρονη επιστήμη. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί κυρίως πραγματικές εικόνες, από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου. Το ταξίδι αυτό παρέχει στον θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα του αστρονομικού Σύμπαντος, με τρόπο απλό, εντυπωσιακό και αφηγηματικό. Δεν είναι τυχαίο που συμμετείχε σε πάνω από είκοσι φεστιβάλ ταινιών θόλου, προβάλλεται σε περισσότερα από 700 πλανητάρια σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 16 γλώσσες.

Η διάρκεια της προβολής είναι 30 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ (μειωμένο 4 ευρώ - παιδιά, μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, πολύτεκνοι, άτομα άνω των 65 ετών). Δωρεάν εισιτήριο για κάθε ΑμεΑ και ένα συνοδό. Δωρεάν εισιτήριο για τον κάτοχο επαγγελματικής κάρτας ΜΜΕ