Το δένδρο των Ιωαννίνων

[ ARTI news / Ήπειρος / 11.12.17 ]

Πριν αναδημοσιεύουμε το απόσπασμα του δελτίου Τύπου του Δήμου Ιωαννιτών που αφορά στο "Δέντρο" της πόλης, οφείλουμε να πούμε ότι είναι μία πρωτότυπη εικαστική παρέμβαση. Όσο για το περίφημο "τρολάρισμα" από εκείνους που απορρίπτουν ό,τι δεν κατανοούν, ας καταλάβουν ότι πρόκειται για δημιουργία νέων ανθρώπων και δη καλλιτεχνών. Θαυμάσιο το "Δέντρο" και σε όσους δεν αρέσει ας αρκεστούν στα ελατάκια τους!

Το απόσπασμα του δελτίου Τύπου:  

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων "κ. Μπέγκας ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην γιορτινή ατμόσφαιρα των Ιωαννίνων και μίλησε για τη συμβολή του Πανεπιστημίου και ειδικά της Σχολής Καλών Τεχνών η οποία επιμελήθηκε το φετινό ιδιαίτερο «δέντρο» της πόλης που είναι μια ερμηνεία στον πύργο του Τάτλιν.

«Πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φοιτητές για την ιδέα που είχαν και τη συνεργασία που είχαμε. Είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπεις νέους ανθρώπους να ‘δίνουν’ στην πόλη στην οποία φοιτούν και να συμμετέχουν ενεργά», είπε ο κ. Μπέγκας.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος κ. Γκόλας σημείωσε πως «η Δημοτική Αρχή με συνεργασίες επεδίωξε το πνεύμα των Χριστουγέννων να μεταφερθεί σε όλο το Δήμο» ενώ στάθηκε και στην αυξημένη τουριστική κίνηση.

«Οι κρατήσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε πολλούς περισσότερους επισκέπτες στη διάρκεια των γιορτών. Αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος για να στολίσουμε την πόλη μας και να δημιουργήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων ημερών μέχρι και τα Φώτα μια γιορτινή ατμόσφαιρα σε κάθε γωνιά του Δήμου μας», είπε ο κ. Γκόλας.

 Ο Ξενοφών Μπήτσικας

Με αφορμή τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Κοσμήτορας της Σχολής Ξενοφών Μπήτσικας με δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

Η πρόσκληση του Δήμου να συνεργαστεί η Σχολή Καλών Τεχνών σε δράσεις για τα Χριστούγεννα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό εκ μέρους μας.  Προσεγγίσαμε την πρόσκληση με μια καλλιτεχνική πρόταση στην πλατεία των Ιωαννίνων  και συγκεκριμένα    την καλλιτεχνική ερμηνεία μιας πολύ σημαντικής φόρμας στη Ιστορία της Τέχνης του 20ου αι.,  όπως είναι  πύργος του Tatlin.

Η αναφορά σε ένα έργο τέχνης του παρελθόντος και η επανερμηνεία του αποτελεί συνήθη τακτική στην τέχνη. Η μετάπλαση δεν στοχεύει στην αντιγραφή και τη στείρα επανάληψη, αλλά να προσθέσει μια διαφορετική ερμηνεία ή να αντιπαραβάλλει ένα διαφορετικό σύστημα αναπαράστασης, σύμφωνα με το διαφορετικό πλαίσιο στο οποίο παράγεται."