Το 1ο Πανηπειρωτικό Φόρουμ Προώθησης των τοπικών προϊόντων

[ ARTI news / Ήπειρος / 29.03.18 ]

Το 1ο Πανηπειρωτικό Φόρουμ Προώθησης των τοπικών προϊόντων σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, χώρους εστίασης και διανομής στην Ήπειρο, άνοιξε τις "πύλες" του σε ξενοδοχείο των Ιωαννίνων, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Στόχος της εκδήλωσης είναι η σύνδεση της ηπειρώτικης γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων με το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο σχεδιασμό της Ηπείρου να συνδυάσει τον τουρισμό με την τοπική παραγωγή. «Είναι μια προσπάθεια που βρίσκεται στα σπάργανα», τόνισε ο περιφερειάρχης, για να προσθέσει πως αυτή θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια με τη συνεργασία των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Ηπείρου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και άλλων φορέων. Ο κ. Καχριμάνης σημείωσε επίσης ότι συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανέλαβε πρώτη η Περιφέρεια Κρήτης με θετικά αποτελέσματα και γνωστοποίησε ότι υπάρχει σκέψη να δημιουργηθεί μόνιμο εκθετήριο αλλά και πωλητήριο αγροτικών προϊόντων στην Ήπειρο.

 Ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, Στράτος Ιωάννου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσπάθεια που γίνεται, δηλαδή η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με το τουρισμό, θα συνεισφέρει σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για την περιοχή. Ειδικότερα τόνισε: «Όλοι έχουμε αντιληφθεί, όχι μόνο ως επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και ως επισκέπτες οι ίδιοι διαφόρων τόπων, ότι η γαστρονομία αποτελεί μια καθοριστική διάσταση της τουριστικής εμπειρίας. Τα φαγητά, τα ποτά, οι γεύσεις και οι μυρωδιές, μεμονωμένες ή συνδυασμένες με το πλαίσιο μέσα στο οποίο βιώνονται, π.χ. η παρέα, οι φίλοι, η οικογένεια, το γεωγραφικό σημείο, όχι μόνο καθορίζουν το βίωμά μας στον τόπο αυτό, αλλά, σύμφωνα και με έρευνες, αποτελούν την πιο ισχυρή ανάμνηση από αυτόν. Σφραγίζουν ανεξίτηλα τη μνήμη μας. Θέλουμε πάρα πολύ να εμπλουτίσουμε και να συνδέσουμε άρρηκτα την εμπειρία του επισκέπτη της Ηπείρου με την ηπειρώτικη γαστρονομία και τα τοπικά μας προϊόντα».

 Να σημειωθεί ότι με προσπάθειες και της Περιφέρειας, το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων το 2017 συνδέθηκε με την Κοπεγχάγη κατά τη θερινή περίοδο και αναμένεται φέτος να συνδεθεί και με τη Στοκχόλμη. Μείζονος σημασίας, όπως υπογράμμισε , ο κ. Ιωάννου είναι επίσης η αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με την Κύπρο, που ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2018, με 2 εβδομαδιαίες πτήσεις για τους χειμερινούς μήνες, οι οποίες θα αυξηθούν σε 4 τους θερινούς ενώ προβλέπονται και πολλές άλλες πτήσεις.

 Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού έδωσε στοιχεία και για το αεροδρόμιο του Ακτίου, στο οποίο ήρθαν καινούριες αγορές. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισσότερα από 850 επιπλέον αεροπλάνα θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Ακτίου το 2018. Αυτό σημαίνει, 37% αύξηση σε αφίξεις αεροπλάνων, γεγονός που θα φέρει τεράστια οφέλη στην περιοχή.

 Επίσης, ο κ. Ιωάννου επισήμανε, πως θα υπάρξουν τουριστικά οφέλη και από τα έργα υποδομής, όπως η Ιόνια Οδός.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ