Την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου στηρίζει ο Α. Ταγιάνι

[ ARTI news / Ήπειρος / 30.04.17 ]

 Την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου στηρίζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. «Τη στιγμή που παλαιές και νέες διχόνοιες αμφισβητούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα απτά σύμβολα της ενότητας πρέπει να καθοδηγούν τη σκέψη μας και να μας οδηγούν προς το μέλλον». «Οι γέφυρες», αναφέρεται στη δήλωση, «συνδέουν τους ανθρώπους και βοηθούν στην ανάπτυξη δικτύων, στη διάδοση της γνώσης, στο εμπόριο προϊόντων, στην πρόσβασης στις υπηρεσίες και στην ανάπτυξη των κοινοτήτων». «Τις χρειαζόμαστε», τονίζει ο Αντόνιο Ταγιάνι, «για να είμαστε πιο δυνατοί υλικά και πνευματικά και για να ανακαλύπτουμε νέες ευκαιρίες, να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

      Ειδικά για τη γέφυρα του Κοράκου, δηλώνει ότι «συνδυάζει την ιστορία με τον πολιτισμό και το αρχιτεκτονικό επίτευγμα». Η σύρραξη κατέστρεψε αυτό που για δεκαετίες αποτελούσε το σύμβολο της περιφερειακής ανάπτυξης και το μέσο επίτευξης της ανάπτυξης σε μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και κληρονομιά. «Για την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, η ανάπλαση και η ανακατασκευή», επισημαίνει, «αποτελούν την απάντηση στα προβλήματά μας. Ελπίζω αυτό να ισχύει και για τη γέφυρα του Κοράκου στην κοιλάδα του Αχελώου».

             Η ιστορία της Γέφυρας Κοράκου

            Στην ιστορία της Γέφυρας του Κοράκου αποτυπώνονται τα σημάδια της ταραγμένης πορείας της στο χρόνο, των κατά καιρούς διχασμών και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.

      Η γέφυρα ανατινάχθηκε το 1949 από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν. Έτσι η γέφυρα, 435 χρόνια από την κατασκευή της, "έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου". Για την ακρίβεια η Γέφυρα με μονότοξη πέτρινη καμάρα χτίστηκε το 1514-1515. Ονομάστηκε «Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι» ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι» και βρίσκεται στα πόδια του Φέλλου Πετρωτού (Λιασκόβου) Αργιθέας Καρδίτσας, στο συνοικισμό Συκιάς -θέση Πυργάκι ή Σκαλούλα κοντά στα Ξερικούλια και στα πόδια του Κοκκινόλακου των Πηγών (Βρεσθενίτσας) Άρτας (Φράξος-πλαγιά Τσολάκη), όπου ο Αχελώος ή Άσπρος ή Ασπροπόταμος χωρίζει τους δυο νομούς,

      Το ιστορικό γεφύρι χτίστηκε από τον μητροπολίτη των γεφυριών Βησσαρίωνα τον Β΄, μητροπολίτη Λάρισας, που το ονόμασε «του Κοράκου» λόγω του ύψους της και «επειδή την ημέρα των εγκαινίων, στάθηκε στην κορυφή της γέφυρας και ρώτησε: "πώς με βλέπετε", οι μαστόροι του απήντησαν: "σαν κόρακα". Aυτός τους είπε: "ε, τότε γέφυρα του Κοράκου να είναι το όνομά της"»

      Οι περιοχές Αργιθέας και Τετραφυλλίας και γενικότερα οι νομοί Καρδίτσας- Άρτας, αν και συνορεύουν, αποκόπηκαν ως το 1961, οπότε και κατασκευάσθηκε η σημερινή αμαξογέφυρα.

      Η γέφυρα ήταν κτισμένη πάνω στον άξονα της αρχαίας οδού Τρίκκης- Γόμφων- Αργιθέας- Αμβρακίας και είχε μεγάλη στρατηγική και εμπορική σημασία. Ήταν η μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων, καθώς το άνοιγμα στην βάσης της ήταν 48 μέτρα, το μεγαλύτερο ύψος της 26, το πλάτος της 2,30 ενώ η απόσταση από την μία άκρη έως την άλλη ήταν 80 μέτρα.

      Λέγεται μάλιστα ότι ειδικά τις μέρες της βαρυχειμωνιάς το πέρασμα της γέφυρας προκαλούσε φόβο και δέος. Οι ηλικιωμένοι της περιοχής θυμούνται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, όσοι είχαν υψοφοβία έδεναν τα μάτια.

      Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί επιστημονικές ημερίδες, με θέμα την προώθηση του ζητήματος για την ανακατασκευή του γεφυριού. Έχει δε ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι την όλη προσπάθεια την έχει αναλάβει αμιγώς η κοινωνία της περιοχής εκπροσωπούμενη από τους φορείς και τους συλλόγους οι οποίοι και οργάνωσαν και οργανώνουν ημερίδες, δημόσιες συναντήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εξέδωσαν βιβλία, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά έντυπα.

      Το σημαντικό αυτή την περίοδο είναι η έναρξη μιας νέας συνεργασίας -πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στα πολιτισμικά θέματα, οι οποίες και ζητούν με δηλώσεις τους την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ένα Ευρωπαϊκό κίνημα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου.

       Δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα για την αναστήλωση δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης. Το μήνυμα του υπουργού προς τους κατοίκους της Κοιλάδας του Αχελώου είναι: «Μαζί με το γεφύρι της Πλάκας θα αναστηλωθεί και το γεφύρι του Κοράκου. Είναι καλύτερα, να μην αφήνουμε τα γεφύρια μας και γενικά τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς πρώτον να καταστρέφονται και μετά να τα αναστηλώνουμε. Άρα πρέπει να πάμε σε μια άλλη λογική συντήρησης αυτού του πολιτιστικού πλούτου που έχουμε και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει αν θέλετε και η επιμέλεια και η μέριμνα από τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας»

      Επίσης ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας δήλωσε ότι ήταν μεγάλη απώλεια η καταστροφή του γεφυριού του Κοράκου. Ο ίδιος καθώς και το ΑΠΘ στηρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανακατασκευή του.

      Οι μηχανικοί και το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου είναι στη διάθεση της Πολιτείας, τόνισε, γι’ αυτό το σημαντικό έργο. Μπορούν να βοηθήσουν με μελέτες, με επίβλεψη και με εκτέλεση κάποιων ειδικών εξειδικευμένων εργασιών, αλλά θα πρέπει να έχουμε ένα σαφές πλάνο για την κατασκευή.

Πληροφορίες: ΑΠΕ