Τα πετρέλαια της Ηπείρου και οι διεκδικήσεις της Αλβανίας

[ ARTI news / Ήπειρος / 12.02.18 ]

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ο Γιώργος Σταθάκης ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:  Γεροβασίλη Όλγα, Καραγιάννης Ιωάννης, Κάτσης Μάριος, Μαντάς Χρήστος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Στέφος Ιωάννης, Τζούφη Μερόπη. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε με έμφαση η σημασία των ερευνών και το μέγεθος του εθνικού συμφέροντος.

Η πολιτική της Αλβανίας και η έντονη ανάδειξη του θέματος των «Τσάμηδων» μόνο άσχετη δεν είναι με την υπόθεση των ερευνών από τους Ισπανούς. Οι Αλβανοί έχουν άμεσο συμφέρον και θέλουν με οποιοδήποτε τρόπο να αποκτήσουν λόγο στο θέμα των ερευνών.

Για το λόγο αυτό, εκτός από το θέμα των «Τσάμηδων», είναι έτοιμοι θέσουν και θέμα συνόρων. Η αλβανική εφημερίδα Shekulli αναφέρθηκε σε νόμο του 2008 ο οποίος αναφέρει πως η χώρα δεν έχει σύνορα αφού δεν γίνεται καμιά σαφής αναφορά στην οριοθέτηση της γεωγραφικής έκτασης της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με τον νόμο αυτό και αφού έχουν καταργηθεί οι νόμοι που όριζαν τα προηγούμενα σύνορα, πλέον τα διεθνή αρχεία είναι αυτά που θα καθορίσουν τα νέα. Ουσιαστικά με τον νόμο αυτό, τα χερσαία αλλά κυρίως τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα είναι ρευστά και κατά συνέπεια και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα. Επίσης, διπλωματικές πηγές των Αλβανών αναφέρουν ότι η χώρα τους έχει θέσει ήδη στην Ελλάδα το θέμα παραχώρησης εδάφους.

Από την πλευρά τους οι Ισπανοί παρακολουθούν στενά όλες τις εξελίξεις και όπως και οι Ιταλοί στην Ανατολική Μεσόγειο, έτσι και αυτοί στα Βαλκάνια θα προφυλάξουν τις επενδύσεις της Repsol από ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμα και τις πιο ακραίες.