Στη Βουλή για κύρωση οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες

[ ARTI news / Ήπειρος / 15.02.18 ]

 

Σήμερα κατατίθενται στη Βουλή για κύρωση οι συμβάσεις για την παραχώρηση τεσσάρων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας για έρευνες υδρογονανθράκων που είχαν υπογραφεί το προηγούμενο διάστημα, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Πρόκειται για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανία (έχει κατακυρωθεί στην Energean), Αρτα - Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ) και τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο (κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ).

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την παραχώρηση άλλων δύο θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη για τις οποίες η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι ανοιχτή ως το Μάρτιο.

Η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων είναι ένας από τους τέσσερις στόχους της ενεργειακής πολιτικής που περιέγραψε ο κ. Σταθάκης. Οι άλλοι τρεις είναι η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, η δημιουργία πολλαπλών σημείων εισόδου φυσικού αερίου και η ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με έργα όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει εφέτος, η αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα και η δημιουργία νέου στην Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός φυσικού αερίου East Med.

"Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σταθάκης, έχει την δυνατότητα να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και θα συνεχίσει να παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή".