Στ. Χόκινγκ: Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο

[ ARTI news / Κόσμος / 03.11.17 ]

"Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως αντικαταστήσει τους ανθρώπους εξολοκλήρου" δήλωσε μεταξύ άλλων ο γνωστός αστροφυσικός, Στήβεν Χόκινγκ, σε συνέντευξή του στο στο περιοδικό «Wired».

Η τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσει σε τέτοιο σημείο εξέλιξης που θα είναι πλέον μια «νέα μορφή ζωής, η οποία θα έχει καλύτερες επιδόσεις από τον άνθρωπο».

«Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Οπως κάποιος δημιουργεί ιούς υπολογιστών έτσι και κάποιος μπορεί κάποια στιγμή να αναπτύξει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορεί να αυτοβελτιώνεται και να αναπαράγει τον εαυτό του. Αυτό θα οδηγήσει σε μια νέα μορφή ζωής που θα εξαφανίσει τον άνθρωπο» είπε ο Χόκινγκ.

Σε άλλο σημείο ο αστροφυσικός υποστήριξε ότι χρειαζόμαστε μια νέα «διαστημική εποχή» για να ενθαρρυνθούν οι νέοι να ασχοληθούν με την επιστήμη, και είπε πως θα υπάρξουν «σοβαρές επιπτώσεις» εάν δεν δείξουν ενδιαφέρον περισσότεροι άνθρωποι.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα έπρεπε η επιστημονική κοινότητα να δουλέψει επειγόντως πάνω σε ένα νέο διαστημικό πρόγραμμα, με σκοπό μακροπρόθεσμα τον αποικισμό πλανητών όπου μπορούν να ζήσουν άνθρωποι.

«Πιστεύω πως έχουμε φτάσει στο σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Η Γη μας γίνεται πολύ μικρή για εμάς, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό και κινδυνεύουμε να αυτοκαταστραφούμε».