Σάρλοτσβιλ και… ίσες αποστάσεις

[ Γεωργία(Γιούλα) Τριγάζη / Ελλάδα / 13.08.17 ]

Τα πρόσφατα γεγονότα σε ένα από τα κέντρα της ρατσιστικής Αμερικής του Νότου, είναι  εκ των πραγμάτων αποτρόπαια, αλλά αποκτούν και μορφή εφιαλτικού προμηνύματος για όσα πιθανόν μέλλεται να επακολουθήσουν. Κι αυτό το τελευταίο, καθίσταται πολύ πιθανό, από τη στιγμή που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, παίρνει ελαφρά τη καρδία ίσες αποστάσεις(!) από τα δυο συμπλεκόμενα μέρη.(Θυμίζει κάπως το γνωστό καθ’ ημάς «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»).

Αναφερόμενος στα αιματηρά γεγονότα όπου μάλιστα το τελευταίο στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας, κατέληξε με τον χαρακτηριστικό κυνισμό που τον θεωρεί προφανώς και προτεσταντική δικαιοκρισία στο… «Πολλές πλευρές εμπλέκονται». Είναι φυσικά μια άλλη μορφή του «νίπτω τας χείρας», ή ακόμη καλύτερα «Ας κάθονταν καλά, να μην τα πάθαιναν».

Εντάξει, η πολιτική αυτή είναι γνωστή, και δυστυχώς δεν ξενίζει. Αυτό που ανησυχεί όμως ιδιαίτερα, είναι τα επακόλουθα μιας τέτοιας τακτικής. Όταν η «Unite The Right», σύγχρονο κλου-κλουξ-κλαν-ιστικό  μόρφωμα αναλαμβάνει να «υπερασπιστεί» ένοπλα τα δίκια -αλήθεια ποιών;- εναντίον όσων επιθυμούν την απομάκρυνση του αγάλματος κάποιας εμβληματικής -για τους πάλαι ποτέ Νότιους-, προσωπικότητας του εμφυλίου  από την πόλη τους, (απομάκρυνση του αγάλματος του στρατηγού Robert Lee ) -ακόμη και αν(!) αυτή καθ’ εαυτή η απομάκρυνση μιας ιστορικής προσωπικότητας εκείνης της περιόδου, είναι και αυτό θέμα προς συζήτηση, (και το λέω αυτό, με την έννοια ότι ένα άγαλμα μπορεί να φέρει ένα αρνητικό πρόσημο -αλλά κατά την άποψή μου πάντα-, αποτελεί μέρος της ιστορίας, και όσο πιο πολύ απομακρύνεται χρονικά η ιστορία του, τόσο ενσωματώνεται σ’ αυτή με το αρνητικό του πρόσημο). Και πάλι τονίζω πως τα πράγματα εδώ, δεν είναι «ίσα κι’ όμοια»!

Η κου-κλου-κλαν, λέξη που η ετυμολογία της σημαίνει «κύκλος φατρίας», προερχόμενη από την ελληνική λέξη «κύκλος» και τη σκωτσέζικη clan-φατρία, τι εκπροσωπεί αλήθεια κύριε Τραμπ; Ποιών τα συμφέροντα αλήθεια; Και ο βαθύς φονταμενταλισμός που την διέπει σε τι διαφέρει από τον αντίστοιχο των οπαδών του ISIS , τον οποίο ισχυρίζεστε ότι πολεμάτε; Αν συνθήματα και γκρουπούσκολα μίσους έχουν τον τίτλο «White Lives Matter»(!), αυτό ουδόλως σας ανησυχεί για το μίσος και την διχόνοια που ενσπείρουν;  Ή μήπως ακριβώς αυτό το μοίρασμα της χώρας σας σε «Αμερική των πάνω» (φιλελεύθερη Αμερική), και «Αμερική των κάτω», (φονταμενταλιστική, βαθιά πουριτανική Αμερική), είναι κάτι που εξυπηρετεί την εφαρμογή της πολιτικής σας; Παρόλο που όπως πολύ αναλυτικά αποδεικνύεται και αναλύεται στο βιβλίο Homo Americanus, τoυ Γιώργου  Χ. Παπασωτηρίου, τόσο η Αμερική των άνω , όσο και των κάτω, διέπονται αμφότερες  από την αίσθηση του περιούσιου λαού είτε του Θεού, είτε της Ιστορίας, αυτή η έντεχνη και άνευ ουσίας διαφοροποίηση, τελικά χρησιμεύει μόνο στο να μετατίθεται,(«σπρώχνεται») συνεχώς, η αντιπαράθεση, από το κέντρο προς την λίαν υποβαθμισμένη περιφέρεια, με πολύ απώτερο στόχο βέβαια τα δυο διαρκώς «κατασκευαζόμενα και ανανεούμενα  προλεταριάτα»: Το «εσωτερικό» και το «εξωτερικό» (σύμφωνα με τον Α. Τόουνμπη -πηγή Homo Americanus Γ.Χ. Παπασωτηρίου), να βγάζουν τα μάτια τους μεταξύ τους αλληλοσυγκρουόμενα και αλληλοσφαγιαζόμενα όλο και περισσότερο, (τακτική του «διαίρει και βασίλευε»).

Όσο δε η κρίση της καπιταλιστικής υπερσυσσώρευσης  και η ψηφιακή επανάσταση θα συνεχίζονται, με απώτερο στόχο βέβαια μόνο το κέρδος και όχι τον άνθρωπο, τόσο τα μεταναστευτικά ρεύματα θα αυξάνονται, οι φονταμενταλιστικού τύπου «ιδεολογίες», θα ενισχύονται παράλληλα πάντα με εντέχνως καθοδηγούμενα τεχνητά μίση και αντιπαραθέσεις. Αλήθεια, θυμίζει μήπως κάτι όλο αυτό;