«Πνοές Ανέμων» στην Άρτα

[ ARTI news / Ήπειρος / 18.10.17 ]

 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και τη φετινή χρονιά 2017 συμμετέχει στην πανελλαδική επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός – Πνοές Ανέμων», με τη θεματική του αέρα. Ο αέρας αποτελεί βασικό στοιχείο της ατμόσφαιρας και συνδέεται με ποικίλες εκφάνσεις του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας διοργανώνει τις εξής εκπαιδευτικές δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, απευθυνόμενο σε μαθητές της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης:

    Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 9.30π.μ. έως 13.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ας ανοίξουμε τον κλίβανο», με τη συμμετοχή Δημοτικών Σχολείων της Άρτας. Οι μαθητές θα γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής κεραμικών αντικειμένων από το στάδιο επεξεργασίας της πρώτης ύλης έως το ψήσιμο στον κλίβανο με τη συμβολή της φωτιάς και του αέρα, και τη διακόσμησή του. Το πρόγραμμα θα πλαισιώσουν δραστηριότητες (παιχνίδια, κατασκευές), με στόχο την καλύτερη κατανόηση του θέματος, αλλά και περιήγηση στην περιοδική έκθεση με θέμα «Νεώτερη κεραμεική από την Άρτα 16ος-20οςαι.». Για την υλοποίηση του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί η μουσειοσκευή του Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής - Ίδρυμα Γ. Ψαροπούλου.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, η Κλασική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Άρτας θα ερμηνεύσει έργα, επενδύοντας μουσικά την παραπάνω δράση.

  Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 10.00π.μ., εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αέρινες Νότες», με τη συνεργασία του κ. Γεώργιου Πολύζου, καλλιτέχνη και κατασκευαστή αρχαίων μουσικών οργάνων, και το Μουσικό Σχολείο της Άρτας. Με αφετηρία τα πνευστά και άλλα μουσικά όργανα που εντοπίστηκαν στην Αμβρακία, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μουσικά όργανα κατά την αρχαιότητα, την κατασκευή και τη χρήση τους. Στόχος είναι η παραγωγή γόνιμου «μουσικού» διαλόγου ανάμεσα στους συμμετέχοντες.