Ο καθηγητής Θεοδόσης Π. Τάσιος στην Άρτα

[ ARTI news / Ήπειρος / 18.06.17 ]

 

Ο Σύλλογος Αστρολάβος, Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, ο Δήμος Αρταίων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας διοργανώνουν, την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, εκδήλωση με θέμα: Η τεχνολογία στην περιπλάνηση του Οδυσσέως. Θ αμιλήσει ο διακεκριμένος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεοδόσης Π.Τάσιος.  

Ο Θεοδόσης Π.Τάσιος καθηγητής πολιτικός μηχανικός του Ε.Μ.Π, πριν από πενηνταπέντε χρόνια, κατασκεύασε τη νέα γέφυρα της Άρτας, η οποία συντέλεσε στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής της Ηπείρου. Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι μια εξέχουσα μορφή της επιστημονικής και επαγγελματικής ζωής της χώρας, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων μηχανικών, δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες, ασχολήθηκε όμως ευρύτατα και με θέματα φιλοσοφίας, παιδείας, γλώσσας, ορολογίας, καθώς και με κοινωνικά θέματα ως συντάκτης εφημερίδας στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο.

Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος είναι Καθηγητής του Εθνικού Μ. Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημώντου Τουρίνου (Ιταλία), είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχρημάτισε Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 440 επιστημονικές εργασίες και 50 βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Τον Σεπτέμβριο 2013 τουαπενεμήθητοInternationalAwardofMeritinStructuralEngineeringαπότηνΔιεθνήΈνωση Γεφυρών και Κατασκευών (IASBE) Ζυρίχη.

 Στην ομιλία του, ο καθηγητής θα αναφερθεί στην τεχνολογία που αναπτύχθηκε στα Ομηρικά Έπη. Μετά την πτώση της Τροίας, ο Οδυσσέας περιπλανήθηκε, βρήκε όμως τον δρόμο για την αγαπημένη του Πηνελόπη μέσω της επιστήμης της αστρονομίας. Θα αναφερθεί στην ρομποτική των Αρχαίων Φαιάκων, μια και τα πλοία τους είχαν δυνατότητα να κινούνται αυτόματα, στον κοιμισμένο Κύκλωπα και το κρασί που του προσέφερε ο γόνος της Ιθακικής γης και στον τρόπο διαφυγής από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. 

Μετά το πέρας της ομιλίας, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη αστροβραδιά με τηλεσκόπια του συλλόγου.