Ο αθλητισμός ανθίζει ξανά στα Γιάννενα

[ ARTI news / Ήπειρος / 15.01.17 ]

Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, από τον Μάιο του 2015, οι τρεις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΠΕΑΚΙ), στο οποίο ανήκουν το στάδιο Ανατολής ή Πανηπειρωτικό, η Λιμνοπούλα και οι Ζωσιμάδες αναμορφώθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν παρέχοντας τη δυνατότητα για σωματική και ψυχική υγεία σε κοινό, ερασιτέχνες αθλητές και σε μελλοντικούς πρωταθλητές. Οι εικόνες του «πριν και μετά»... μιλούν από μόνες τους.

Ο αθλητισμός έμενε παραμελημένος για πολλές δεκαετίες στα Γιάννενα. Άλλοτε λόγω αδιαφορίας από τους τοπικούς εκλεγμένους «άρχοντες» και άλλοτε ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης των κρατικών επιχορηγήσεων ή και αδικαιολόγητων διοικητικών αμελειών παρελθόντων ετών, η πόλη κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά κέντρα του Ελληνισμού έως σήμερα έμενε πάντα στις τελευταίες θέσεις των εκάστοτε κυβερνητικών σχεδίων ανάπτυξης αθλητικών εγκαταστάσεων και ευκαιριών άθλησης των πολιτών.

Με λελογισμένη αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) -από τις 435 χιλιάδες το 2014 σε 600 χιλιάδες ευρώ το 2017-, νοικοκυρεμένη διαχείριση και άντληση ιδίων πόρων από την αξιοποίηση των χώρων των γηπέδων, η αθλητική δραστηριότητα των περισσοτέρων των 40 ερασιτεχνικών σωματείων όλων των αθλημάτων ανθίζει σήμερα στην πόλη των εθνικών ευεργετών. Βασικός παράγοντας της επιτυχίας αποτέλεσε η ένταξη του ΠΕΑΚΙ στον πυρήνα της κυβερνητικής αθλητικής πολιτικής, ούτως ώστε ένα προβληματικό στο παρελθόν αθλητικό συγκρότημα να μετατραπεί σε πρότυπο σχεδιασμένης αναβάθμισης και λειτουργίας προς όφελος της κοινωνίας. 

Σε καιρό βαθιάς οικονομικής ύφεσης, η περίπτωση των Ιωαννίνων δεν αποδείχτηκε απλά... ένα στοίχημα που κερδήθηκε, αλλά θα αποτελέσει και μοντέλο για τα άλλα 15 Δημόσια Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της χώρας, που εποπτεύονται από την ΓΓΑ!

Πληροφορίες: ΑΠΕ