Καταγγελία εναντίον της ΕΛΕΠΑΠ

[ ARTI news / Ήπειρος / 17.05.17 ]

Ανακοίνωση εναντίον της ΕΛΕΠΑΠ εξέδωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκαπιδευτικών. Σ' αυτή καταγγέλεται ότι:

"Πρόσφατα, το Δ.Σ. της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων αποφάσισε να πετάξει κυριολεκτικά στο δρόμο, το Δημόσιο Δημοτικό  Σχολείο Ανάπηρων Παιδιών (ΣΑΠ) που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Όπως ισχυρίζεται το ΔΣ, θέλει να αξιοποιήσει τους χώρους του δημόσιου σχολείου για δραστηριότητες της εταιρείας.
Η Αγωνιστική Συσπείρωση  Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ) ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ αυτή την  απόφαση, καλώντας τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους της ΕΛΕΠΑΠ, του ΣΑΠ και τις οικογένειες των παιδιών να μην επιτρέψουν την  έξωση. Να πάρουν θέση όλοι οι αρμόδιοι φορείς για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια.
Την τελευταία 20ετία (τουλάχιστον),  το πρόβλημα στα Ειδικά Σχολεία πανελλαδικά και στα Γιάννενα είναι οξυμμένο σε τραγικό βαθμό. Παρόλα αυτά Ε.Ε., κυβερνήσεις, Περιφέρεια και Δήμος δεν έχουν σχεδιάσει, προγραμματίσει και χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ούτε ενός Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο Νομό Ιωαννίνων. Δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ για τη βελτίωση των υπαρχουσών κτηριακών υποδομών των Δημόσιων μονάδων Ειδικής Αγωγής. Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει στη διάλυση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών  πρόνοιας και ειδικής αγωγής. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών και ενηλίκων ΑμΕΑ, είτε δέχεται υποβαθμισμένες (και κάποιες φορές μηδενικές) εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και θεραπείες, είτε χρυσοπληρώνει ιδιώτες εκπαιδευτές-θεραπευτές για υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρονται δωρεάν από το κράτος.
Αντίθετα σε όλους τους τομείς της ειδικής αγωγής και πρόνοιας χρηματοδοτούνται, ενισχύονται με κονδύλια, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα κάθε λογής ΜΚΟ και «φιλανθρωπικές οργανώσεις (Αμεα, ψυχική υγεία, πρόσφυγες, άστεγοι, εγκαταλελειμμένα παιδιά κλπ). Αυτή είναι η πολιτική για την ενίσχυση της περιβόητης «κοινωνικής οικονομίας».  Δηλαδή το κράτος αποποιείται την ευθύνη και το «κόστος» για την πρόνοια και την ειδική αγωγή και τα μεταφέρει στις οικογένειες, τον εθελοντισμό (δηλαδή τσάμπα εργασία), την φιλανθρωπία των επιχειρηματιών. Οι ΜΚΟ λειτουργούν ως δούρειος ίππος για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο αυτό τομέα, για το πέρασμα όλων των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων.
Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η ΜΚΟ ΕΛΠΕΠΑΠ και σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η απόφαση του ΔΣ κατά του δημόσιου σχολείου. Η αλήθεια είναι ότι η « «ΕΛΕΠΑΠ» συγκροτήθηκε, ανέπτυξε τις υποδομές και εξοπλίστηκε με μηχανήματα υποστήριξης ΑμεΑ μέσω ΕΣΠΑ. Δηλαδή με κρατικό χρήμα, ενώ μέσα στη συμφωνία λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων περιλαμβάνονταν και η λειτουργία του Δημόσιου ΣΑΠ που τώρα επιχειρεί να διώξει. Η ΕΛΕΠΑΠ γιγαντώνεται και διευρύνει το πεδίο δραστηριοτήτων της (π.χ. νέες δομές υποστηριζόμενης στέγης ενηλίκων) ακριβώς πάνω στην πολιτική εγκατάλειψης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων υποδομών."