Η Ήπειρος του Έντουαρντ Λιρ

[ ARTI news / Ελλάδα / 05.11.21 ]

Η Ήπειρος και τα νησιά του Ιονίου κατά τον 19ο αιώνα υπήρξαν προορισμός περιηγητών και ζωγράφων. Ανάμεσά τους ήταν και ο Άγγλος συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ποιητής και ζωγράφος Έντουαρντ Λιρ (Edward Lear, 1812-1888), ο οποίος έζησε στην Ελλάδα αρκετά χρόνια, ζωγραφίζοντας 3.000 έργα με ελληνικά θέματα, που σήμερα βρίσκονται σε Μουσεία και Συλλογές. Στα έργα αυτά αποτύπωσε την Ήπειρο της Οθωμανικής Περιόδου, τα Επτάνησα κατά τη Βρετανική Αρμοστεία και τον ξεριζωμό των Σουλιωτών. Σε μια εποχή που δεν συνηθίζονταν οι φωτογραφίες και τα καρτ ποστάλ, ο Έντουαρντ Λιρ κατέγραψε τη ζωή σε ερημικές γωνιές της Ελλάδας και άλλων χωρών της Μεσογείου, δημιουργώντας σχέδια, υδατογραφίες, λιθογραφίες και πίνακες.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1812 και πέθανε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας το 1888. Ήταν το τελευταίο από τα 21 παιδιά του χρηματιστή Τζερεμάια Λίαρ και της Αν Κλαρκ Σκέριτ. ‘Εγινε περισσότερο γνωστός για τα εικονογραφημένα βιβλία του με χιουμοριστικά ποιήματα και ιστορίες, μεταξύ των οποίων τα: A book of nonsense (1846), Nonsense songs (1871), Laughable lyrics (1877), κ.ά. Μετά το 1840 αφιέρωσε αρκετό χρόνο στην τοπιογραφία, ταξιδεύοντας σε χώρες της Μεσογείου και δημοσιεύοντας κατά διαστήματα εικονογραφημένα βιβλία με τις εντυπώσεις των ταξιδιών του. Το πρώτο βιβλίο αυτής της σειράς ήταν αφιερωμένο στη Ρώμη και τα περίχωρά της. Ακολούθησαν τα πορτρέτα της Ελλάδας, της Αλβανίας και των Ιόνιων Νησιών. Ο Λιρ έζησε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Κέρκυρα, ενώ, παρά τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν (επιληψία και κατάθλιψη), ταξίδεψε σε αρκετές περιοχές του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Συρία, η Αίγυπτος  και η Ινδία. Φιλοτέχνησε πολλές τοπιογραφίες, κυρίως υδατογραφίες, καθώς και τοπογραφικά σχέδια υψηλής ακρίβειας, καταγράφοντας τις περιπλανήσεις του και εκδίδοντας ταξιδιωτικά κείμενα με σημαντικότερο το Journals of a Landscape Painter in Albania, &c. (1851).

Κατά την παραμονή του στην Ήπειρο αποτύπωσε τη ζωή σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα, η Πάργα, η Παραμυθιά, το Σούλι, οι Φιλιάτες, το Μαργαρίτι, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την περιοχή εποχή. 

Ακολουθούν τα έργα:

Ήπειρος

Ιωάννινα

Φιλιάτες

Ιωάννινα

Ιωάννινα

Ιωάννινα

Ιωάννινα

Μαργαρίτι Θεσπρωτίας

Παραμυθιά

Πάργα

Πάργα

Πρέβεζα

Κάστρο Παραμυθιάς

Θεσπρωτία

Ιωάννινα

 

Para mythiaPara mythiaPara mythiaPara mythiaPara mythiaPara mythiaPara mythiaPara mythiaPara mythiaPara mythiaPara mythiaPara mythiaPara mythiaPara mythiaPara mythia