Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή στην Αλβανία

[ ARTI news / Κόσμος / 12.02.18 ]

Συμφωνία για την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της Αλβανίας υπέγραψαν σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Φατμίρ Ξαφάι.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, αφού τεθεί σε ισχύ, αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή να παράσχει βοήθεια στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Αλβανίας αλλά και την ταχεία επέκταση των ευρωπαϊκών ομάδων στην αλβανική επικράτεια σε περίπτωση ξαφνικής μετατόπισης των μεταναστευτικών ροών.

Όπως σημείωσε, σε δήλωσή του, ο κ. Αβραμόπουλος, η εν λόγω συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Αλβανίας θα χρησιμεύσει, μεταξύ άλλων, και ως «πρότυπο» για παρόμοιες συμφωνίες με άλλους εταίρους στα Δυτικά Βαλκάνια. «Η στενότερη συνεργασία μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνoριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα μας επιτρέψει να είμαστε γρηγορότεροι και πιο ευέλικτοι στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε ενδεχόμενες μεταναστευτικές προκλήσεις. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προόδου και είναι προς το συμφέρον τόσο της Αλβανίας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε.

 Από την πλευρά του, ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «σημαντική» αυτήν τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι είναι μία «καλή ευκαιρία» για τη χώρα, προκειμένου να επεκτείνει τη διασυνοριακή συνεργασία και τη συνεργασία της με τις χώρες της ΕΕ.

 Εξάλλου, τα τρέχοντα ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης που θα έχει αύριο ο Έλληνας επίτροπος στο Παρίσι. Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ, τον γγ του Προεδρικού Γραφείου, Αλέξις Κολέρ, ενώ θα επισκεφθεί, επίσης, της Γερουσία και τις αρμόδιες επιτροπές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ