Εξαύδα: Ο 41ος -(The Forty-First)

[ ARTI news / Ήπειρος / 21.11.17 ]

Την περίοδο του εμφυλίου στην Ρωσία, μια μικρή μονάδα του κόκκινου στρατού διεξάγει επιχειρήσεις στην κεντρική Ασία. Η καλύτερη σκοπευτής της μονάδας είναι η Μαρζούτκα, η οποία έχει χτυπήσει ήδη σαράντα αντιπάλους Λευκορώσους. Σε μια επιχείρηση συλλαμβάνουν έναν υπολοχαγό της Λευκής Φρουράς και η Μαρζούτκα αναλαμβάνει να τον οδηγήσει στην κεντρική διοίκηση. Η μικρή στρατιωτική μονάδα «ξεμένει» στα βάθη της ερήμου της Κασπίας με τις «θανατηφόρες» αμμώδεις εκτάσεις. Το πολύτιμο «φορτίο» τους, ο αξιωματικός του Λευκού Στρατού  πρέπει να μεταφερθεί στο στρατηγείο της Διοίκησης του Κόκκινου Στρατού που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της ερήμου. Μέρα με τη μέρα όμως τα μέλη της μικρής ομάδας απελπίζονται όλο και πιο πολύ ότι δεν θα τα καταφέρουν, ενώ τους πιο αδύναμους από αυτούς θα τους «καταβροχθίσει» η έρημος. Με την απόγνωση να τους κυριεύει, ζητάνε από την όμορφη ιδεαλίστρια  να συνοδεύσει τον αξιωματικό στον τελικό προορισμό του.

Η ταινία έφερε στους θεατές ένα πνεύμα νεανικό και θριάμβευσε σε ολόκληρη την υφήλιο. Χωρισμένο σε τρία "μέρη" (η έρημος, η Αράλη και το νησί) και με κορυφαίο το τρίτο, το μοναδικής εκφραστικής δύναμης φιλμ ο «41ος» διαθέτει μια δεμένη αφήγηση που μοιάζει με μπαλάντα και μια υπέροχη έγχρωμη φωτογραφία, όλα έξοχα οργανωμένα από τον τελειομανή ποιητή των εικόνων Τσουχράι. Ένα ποίημα σκληρό, συγκινητικό, τρυφερό αλλά και ανθρώπινο που συνεχίζει πολλά χρόνια μετά να «ζωγραφίζει» στην οθόνη με εξαίσια πλάνα.

Η ταινία, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της, κλήθηκε να συμμετάσχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Κανών, από όπου έφυγε με το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής

Πηγή: http://www.cine.gr

κηνοθεσία: Γκριγκόρι Τσουχράι.

Παίζουν: Ιζόλντα Ουζβίτσκαγια, Όλεγκ Στριτζένοφ, Νικόλας Κριούκοφ.

Διάρκεια: 86΄

Ημ/νία-Ώρα προβολής: Κυριακή  26 και Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στις 20:15

Οικονομική Ενίσχυση 2 ευρώ