"Είσαι η Πρέβεζα, τα Γιάννενα και το Κιλκίς"

[ ARTI news / Ήπειρος / 19.02.17 ]

"Είσαι η Πρέβεζα, τα Γιάννενα και το Κιλκίς". Μαζί με αυτόν τον στίχο του Μάνου Ελευθερίου, πάντα μου έρχεται στο νου ο Εβραίος εκείνος ποιητής και αριστερός, ο Γιωσέφ Ελιγιά που αποτύπωσε με ενάργεια ο Δημήτρης Χατζής στο περίφημο "Το τέλος της μικρής μας πόλης". Μεσοπολεμικός "καταραμένος", όχι λόγω χρήσης ουσιών, αλλά λόγω μιας διπλής εσωτερικής εξορίας, που την πλήρωσε με μια ζωή με πολλαπλές στερήσεις και ανηλεείς διώξεις και που ο τελευταίος της σταθμός ήταν το Κιλκίς όπου υπηρετούσε ως καθηγητής Γαλλικών για να καταλήξει από κοιλιακό τύφο στον Ευαγγελισμό, όπου εισήχθη με απαράδεκτη καθυστέρηση, μοιραία όπως αποδείχθηκε, καθώς η υπηρεσία του δεν τον άφηνε να πάρει μια άδεια για λόγους υγείας.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του και την πείνα που τον μάστιζε, ο Γιωσέφ ήταν ένας μικρός σοφός και όπως γράφει ο Σάββας Μιχαήλ: "Ένας τέτοιος αλλόκοτος ποιητής ένας διφυής, που μιλάει με ελληνική λαλιά μέσα από ένα εβραϊκό σώμα με μάκρος χιλιετηρίδων, δεν θα μπορούσε να γεννηθεί και να πλασθεί παρά στα αλλόκοσμα Γιάννινα. Πού αλλού, έξω από τη μητρόπολη των Ρωμανιωτών Εβραίων, θα μπορούσε να επιχειρηθεί ένα τέτοιο μείγμα εκρηκτικών υλών;"
Κάθε που περπατώ στα Γιάννενα στον παραλίμνιο δρόμο στήνω αυτί να ακούσω τη φωνή του:
"Ω λίμνη, στα γλαυκά σου τα νερά
Πόσα όνειρα παιδιάτικα λουσμένα
- Αχ πώς ροδογελούν τα Περασμένα
Στης μνήμης τα γιγάντια τα φτερά"
Η βόλτα πάντα ολοκληρώνεται με μία αυτοψία στο σπίτι που έζησε τρία χρόνια και βρίσκεται τώρα στην ομώνυμη οδό Γιωσέφ Ελιγιά.
Ένας ακόμα "οδοδείκτης" που υπενθυμίζει τον πολυπολιτισμικό πλούτο πόλεων όπως τα Γιάννενα, αλλά και τη θαυμαστή σύντηξη των πυρήνων των διαφόρων παραδόσεων, χάρη στην πρωτοπόρα σκέψη και δράση ενός "λήμματος".

Πηγή: fb Thomas Ioannou