Διεθνής Συμφωνία για τον Τουρισμό

[ ARTI news / Ήπειρος / 14.02.17 ]

Διεθνή τουριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ (αναμένεται σύντομα και η κυπριακή συμμετοχή), για τη δημιουργία φορέα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, υπέγραψαν οι Σύνδεσμοι Τουριστικών Γραφείων Ελλάδας και Ισραήλ κατά τη διάρκεια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης IMTM 2017 του Ισραήλ.

Με την υπογραφή του συμφώνου, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των συνομιλιών για το νέο φορέα με τίτλο ΕΜΤΤΑAS (East Mediterranean Travel and Tourist Agents Associations Synergies), η δημιουργία του οποίου αποτελεί πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας, FedHATTA. Ο φορέας θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίκτυο συνεργιών ανάμεσα στα τουριστικά γραφεία των συμβεβλημένων χωρών προς όφελος του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι τρεις χώρες θα αποτελέσουν τον πυρήνα της πρωτοβουλίας να «ενωθεί» τουριστικά η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Μεσογείου. Στη συνέχεια θα συμμετάσχουν και άλλοι σύνδεσμοι της περιοχής.

Στόχος είναι η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας μεταξύ των χωρών στους τομείς του τουρισμού, της κρουαζιέρας και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, με την αξιοποίηση της τουριστικής αγοράς τους (ταξιδεύουν 12 μήνες το χρόνο), αλλά και την προσέλκυση ομοεθνών τους που ζουν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Αφρική ώστε να επεκτείνουν τις διακοπές τους όταν επιστρέφουν στην πατρίδα. Ακόμα, ο νέος φορέας θα παρουσιάζει, σε τρίτες αγορές, έναν «mega destination» τριών ηπείρων, μέσω κοινής παρουσίας σε εκθέσεις, διοργάνωσης κοινών εκδηλώσεων, Roadshow και B2B συναντήσεων, με τη συνεργασία της Aegean Airlines και αεροπορικών εταιρειών των συμβεβλημένων χωρών. Επιπλέον, έμφαση δίνεται στο σεβασμό της εθνικής τουριστικής νομοθεσίας των χωρών.

Η συμφωνία έγινε στα πρότυπα των τριεθνών διακρατικών συμφωνιών και αποτελεί την πρώτη τριεθνή ανάμεσα στις εν λόγω χώρες για την προώθηση του τουρισμού. Σε πρώτη φάση, την υπέγραψαν η FedHATTA και η Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων και Συμβούλων του Ισραήλ, ITΤAA.