«Δεν είναι ο αμαρτωλός που είναι η ντροπή μας, αλλά ο ηλίθιος…»

[ ARTI news / Ελλάδα / 22.03.17 ]

 

Έντονη κριτική από ευρωβουλευτές δέχτηκε ο Ντάισελμπλουμ διότι αρνήθηκε να ανακαλέσει δήλωση στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με την οποία οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου «δαπάνησαν όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά ζήτησαν βοήθεια». «Δεν είναι ο αμαρτωλός που είναι η ντροπή μας, αλλά ο ηλίθιος…», θα απαντούσε ο Όσκαρ Ουάιλντ στον Ντάισελμπλουμ, το πνευματικό παιδί του Σόιμπλε…

Σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης στην FAZ που αναδημοσιεύουν οι Financial Times, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του βορρά είχαν δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που είχαν επηρεαστεί από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης προσδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Όμως, υπάρχουν και υποχρεώσεις. Δεν μπορείς να δαπανάς όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά να ζητάς βοήθεια».

Ο Αυστριακός συγγραφέας Τόμας Μπέρνχαρντ μιλά για τους «νεοβάρβαρους του χρήματος» που έχουν αναγάγει σε ύψιστη τέχνη τον καιροσκοπισμό και τον εθνικοσοσιαλισμό. Εδώ ο εθνικοσοσιαλισμός είναι έμφυτος, λέει ο Μπέρνχαρντ! Εδώ τον κάθε άνθρωπο «τον έχει αδράξει γερά η απληστία, η ανοικτιρμοσύνη, η ατιμία, το ψέμα, η υποκρισία, η χαμέρπεια».
Οι Γερμανοί σύμφωνα με έρευνα του Spiegel –και οι συν αυτοίς θα προσθέταμε- έχουν χάσει τον τρόπο να «ευχαριστιούνται». «Το γονίδιο της ευχαρίστησης συνεχώς ατροφεί - ξεχάσαμε να χαιρόμαστε τους εαυτούς μας» γράφουν οι Γερμανοί ερευνητές. Γι’ αυτό οι Γερμανοί προτείνουν έναν κόσμο χωρίς απόλαυση, χωρίς χαρά. Μόνο μίσος, μίσος παντού, μίσος και φθόνος για όλους και όλα.