Βιβλίο: «Το Διπλοκάγκελο στους Μελισσουργούς Άρτας...»

[ ARTI news / Ήπειρος / 05.08.17 ]

Οι Μελισσουργοί είναι το τελευταίο χωριό, δυτικά των Τζουμέρκων, μέσα σε μια κοιλάδα. Σε υψόμετρο 1000 μέτρων, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον συγχωριανών και φίλων, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού και ειδικότερα τον 15Αύγουστο, όταν γίνεται και το τριήμερο πανηγύρι.

Ανήμερα της Παναγιάς, ξετυλίγεται, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια, ο παραδοσιακός κυκλικός χορός, ο λεγόμενος Διπλοκάγκελο. Είναι πολυπρόσωπος υπαίθριος χορός (και τραγούδι), σε δύο κύκλους, έναν για τους άντρες και έναν για τις γυναίκες. Την ονομασία Διπλοκάγκελο την οφείλει ή στη λέξη κάγκελο, επειδή οι χορευτές είναι τοποθετημένοι και συνδεδεμένοι όπως τα κάγκελα ή στα στριφογυρίσματα που κάνουν οι χορευτές στο χορό.

Το δρώμενο αυτό «ζωντανεύει» μέσα από τις σελίδες του βιβλίου που έγραψε ο Μελισσουργιώτης δημοσιογράφος Ανδρέας Ρίζος, σε μια προσπάθεια να προβληθεί αυτό και οι Μελισσουργοί και κυρίως να μάθουν οι νεότεροι ποιο είναι το διπλοκάγκελο τραγούδι.

Η έκδοση των Ηπειρωτικών Εκδόσεων «Πέτρα» συνοδεύεται και με cd που περιλαμβάνει τραγούδια που ηχογραφήθηκαν «ζωντανά» με τους Λαλητάδες, τον Δεκαπενταύγουστο του 2010 στους Μελισσουργούς.

Το βιβλίο με τίτλο «Το Διπλοκάγκελο στους Μελισσουργούς Άρτας, την αετοφωλιά των Τζουμέρκων» θα παρουσιαστεί στο χωριό την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 στις 8 το βράδυ.

Θα μιλήσουν ο Ευάγγελος Αυδίκος-καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Γιώργος Παπασωτηρίου δημοσιογράφος-συγγραφέας, ενώ θα συντονίσει και θα μιλήσει η Κούλα Κουτσούμπα εκ μέρους του Συλλόγου «Φίλοι του Βιβλίου» της Άρτας.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Μελισσουργιωτών Άρτας «Ο Αϊ-Μάρκος».