Αρχαιοκάπηλοι υπεράνω υποψίας

[ ARTI news / Ήπειρος / 16.11.17 ]

Απολογήθηκε στις 6 Νοεμβρίου ο αρχικός κατηγορούμενος, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε τέσσερα ακόμη άτομα - Εμπλοκή και Ολλανδού εμπόρου έργων τέχνης που συνδέεται και με την Τουρκική μαφία!

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται πλέον η δικαστική διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας σε Μοναστήρια και  Ιερούς ναούς των Ιωαννίνων

Πρόκειται για υπόθεση με την οποία έχει ασχοληθεί επισταμένως ο «Πρωινός Λόγος» τα τελευταία χρόνια και η οποία «βασανίζει» την Ήπειρο επί δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων απογυμνώθηκαν από σπάνιες εικόνες και κειμήλια δεκάδες εκκλησίες κυρίως στις περιοχές Ζαγορίου, Κόνιτσας και Πωγωνίου. 

Κι αν μεν στο Ζαγόρι, μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν το 2009 και εντεύθεν, οι «επιχειρήσεις» σταμάτησαν, δεν συμβαίνει το ίδιο στις άλλες δύο ακριτικές επαρχίες που ακόμη και σήμερα οι ιερόσυλοι δρουν ανενόχλητοι αρπάζοντας και τα τελευταία κειμήλια που έχουν απομείνει. 

Η υπόθεση που διερευνάται δικαστικά εστιάζεται κυρίως σε κλοπές που έχουν γίνει στο Ζαγόρι. 

Το ερέθισμα είχε δώσει ο σημερινός Περιφερειάρχης και τότε Νομάρχης Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος μετά από κλοπές που είχαν γίνει τέλη 2009 στο Κουκούλι, είχε αναλάβει εκστρατεία εντοπισμού των κλαπέντων εικόνων μέσω ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα της τότε Νομαρχίας. 

Ακολούθησε εντοπισμός εικόνων σε ξένες γκαλερί, ενώ ουσιαστική ήταν και η  θητεία του Κώστα Τασούλα στο Υπουργείο Πολιτισμού καθώς στη διάρκειά της δόθηκε ώθηση στις έρευνες. 

Η διερεύνηση της υπόθεσης κρατά περί τα επτά χρόνια και η βραδυπορία που υπάρχει,  σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται  στη διασπορά «υπόπτων» και αποδεκτών των κλεμμένων κειμηλίων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ορισμένες από τις εικόνες έχουν καταλήξει σε συλλογές Ρώσων! Ωστόσο όπως αποκαλύπτει ο Κώστας Καλτσής στο Tapsi.gr, η υπόθεση έχει πάρει πλέον το δρόμο της και αναμένονται εξελίξεις. 

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρει:

Κατηγορίες για «πέντε»!  
Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων ο νέος κύκλος ανακρίσεων και απολογιών για την πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και κλοπών σε ιερές μονές και ναούς στην Ήπειρο. 

Επί σχεδόν τρία χρόνια η Επίκουρη Ανακρίτρια Ιωαννίνων αθόρυβα, μεθοδικά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ερευνά την υπόθεση και μελετά την ογκωδέστατη δικογραφία που προς το παρόν ξεπερνά τις 7.500 σελίδες.

Κύριο χαρακτηριστικό της νέας απολογητικής διαδικασίας που ξεκίνησε την 6/11 με την απολογία του αρχικού κατηγορούμενου, φερόμενου ως εγκέφαλου του κυκλώματος- του τρικαλινής καταγωγής ιδιοκτήτη γκαλερί στο Μέτσοβο - είναι ότι στο 36 σελίδων κατηγορητήριο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε τέσσερα επιπλέον άτομα.

Και για τους πέντε έχουν προκύψει συνταρακτικά στοιχεία εις βάρος τους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης «με διακριτούς και αλληλένδετους των μελών τους ρόλους» σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αρχηγός της οποίας εμφανίζεται πλέον ένας ιερωμένος. 

Ο αρχικός κατηγορούμενος ο οποίος είχε απολογηθεί ξανά στις 3-9-2014, καθώς τον κατονόμασε άγγλος ιδιοκτήτης γκαλερί με τη συνδρομή της Scotland Υard, φέρεται ως το «απόλυτο» εκτελεστικό όργανο της οργάνωσης, ενώ η δράση των υπολοίπων μελών της εντοπίζεται κυρίως σε Αθήνα, Γερμανία και Ρωσία.

«Καυτά» στοιχεία
Τα νέα στοιχεία που η Επίκουρη Ανακρίτρια Ιωαννίνων αξιοποίησε για την απαγγελία των κατηγοριών στους πέντε εμπλεκόμενους, σχετίζονται- σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μας από το χώρο της Δικαιοσύνης- πρωτίστως με ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. 

Όμως, το στοιχείο εκείνο που «έδεσε» την υπόθεση είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου και η συνακόλουθη εξονυχιστική μελέτη εμβασμάτων από και προς Ελβετία, Η.Π.Α, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Τουρκία που στο σύνολό τους ξεπερνούν το ποσό του 1.000.000 Ευρώ.

Ολλανδός… με παρελθόν!
Ωστόσο, ένα ενδιαφέρον όσο και ύποπτο- για τον τρόπο που μέχρι τώρα έχει αξιοποιηθεί- στοιχείο που προέκυψε κατά τη διάρκεια της έρευνας και των μέχρι τώρα απολογιών είναι η εμπλοκή στην υπόθεση του Ολλανδού Μ.v.R.

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της δικογραφίας από τη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑ­ΘΩΝ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που υπογράφει ο αρχαιολόγος Νικόλαος Πανουτσόπουλος, στα χέρια του Ολλανδού M.v.R. βρέθηκε αμφιπρόσωπη εικόνα με παραστάσεις της αγίας Αικατερίνης- αγίας Βαρβάρας και της αγίας Αναστασίας-αγίας Παρασκευής, κλαπείσα από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι. 

Με βάση το ίδιο έγγραφο, ο Ολλανδός ταυτοποιείται με τον «διαβόητο έμπορο έργων τέχνης M.v.R., o οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της βυζαντινής εικόνας του αγίου Πέτρου στο Dumbarton Oaks (στις Η.Π.Α.)και στην παράνομη εξαγωγή κυπριακών αρχαιοτήτων από τα Κατεχόμενα».

Ακόμη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΛ.ΑΣ. που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο Ολλανδός M.v.R. διατηρεί στενές σχέσεις με την τουρκική μαφία του Μονάχου της οποίας σημαίνων στέλεχος εκτίει ποινή σε ελληνική φυλακή για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας {…}  

Οι αποκαλύψεις είναι πλέον καταιγιστικές και πριν καν ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος απολογιών των κατηγορουμένων. 

Θα επανέλθουμε σύντομα με νέα συνταρακτικά στοιχεία για τον τρόπο που πρόσωπα «υπεράνω υποψίας» χρησιμοποιούνταν από την εγκληματική οργάνωση για να «ξεπλένουν» κλεμμένα κειμήλια από τις ιερές μονές και ναούς της Ηπείρου».

Πηγή: proinoslogos.gr