Από τα Ιωάννινα στην Γερμανία

[ ARTI news / Ήπειρος / 13.12.17 ]

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το οδοιπορικό της αποστολής από τα Ιωάννινα στην Γερμανία. Με βασικό μήνυμα ‘OLD NEW YOUη ελληνική αποστολή ταξίδεψε σε 3 πόλεις αναδεικνύοντας τις ομορφιές που πηγάζουν από το παρελθόν και αντανακλούνται στο παρόν, τις μοναδικές ευκαιρίες εναλλακτικών δραστηριοτήτων σε βουνό και θάλασσα που προσφέρει η περιοχή και που δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ένα ξεχωριστά να βιώσει τις δικές του εμπειρίες σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Παράλληλα πραγματοποίησε συναντήσεις σε πολιτικό, θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο αναδεικνύοντας ευκαιρίες συνεργασίας σ’ όλα τα επίπεδα.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας ενώ τη Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας , κ. Δημήτριος Σιώλος.

Στην αποστολή επίσης συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής Ιωαννίνων κ. Νικόλαος Γκόλας, ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ιωαννιτών κ. Κ. Μπαμπασίκας, καθώς και Εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών, της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και  επαγγελματίες του τουριστικού και επιχειρηματικού κλάδου του Ν. Ιωαννίνων. Το γενικό συντονισμό κα την επιτυχή οργάνωση τής αποστολής  είχε ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου κ. Στέφανος Ζέρβας.

Στο διάστημα από 4 έως 6 Δεκεμβρίου που διήρκησε το ταξίδι η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να συναντήσει πολιτικά πρόσωπα και θεσμικούς φορείς, να συζητήσει με επιχειρηματίες αλλά και με έλληνες της ομογένειας πάνω σε τομείς συνεργασίας αλλά και ευκαιρίες που διανοίγονται σε τουριστικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Το οδοιπορικό στη Γερμανία αποτελεί συνέχεια του ταξιδιού που ήδη η αποστολή πραγματοποίησε στην Κύπρο 12 έως 15 Νοεμβρίου ενώ η όλη δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Διπλωματία Πόλεων» και της στρατηγικής εξωστρέφειας του προορισμού «Ιωάννινα-Ήπειρος», που πραγματοποιείται από το Δήμο Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πρώτος σταθμός ήταν το Μόναχο, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ενορίας των Αγ. Πάντων, καλεσμένοι από ταξιδιωτικά γραφεία του Μονάχου, tour operators, εκπρόσωποι αεροπορικών εταιρειών καθώς βέβαια ΜΜΕ και εξειδικευμένοι bloggers είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει ο προορισμός «Ιωάννινα-Ήπειρος» στην Ελλάδα σε πολιτιστικό, επιχειρηματικό και βέβαια τουριστικό επίπεδο.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας της Βαυαρικής Καγκελαρίας, υπεύθυνος για τις Διεθνείς Σχέσεις για την περιοχή των Άλπεων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Β. Αμερικής κ. Aleksander Gabner, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, εκπρόσωποι της Ηπειρωτικής & της Ελληνικής Εκκλησιαστικής κοινότητας, επιφανής προσωπικότητες όπως ενδεικτικά ο δικηγόρος κ. Κωνσταντινίδης, ο Γενικός Διευθυντής της Aegean

Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η προσωπική αναφορά του κ. Stefan Bucker, CΕΟ του τoυριστικού γραφείου Bueker Reisen, ο οποίος μετέφερε τις δικές του εμπειρίες και τα βιώματα από την περιοχή επιβεβαιώνοντας στο μέγιστο βαθμό τους παρουσιαστές. Ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν μπορεί κάποιος να το περιγράψει μπορεί μόνο να το βιώσει!».

Μετά το πέρας της παρουσίασης, ακολούθησαν συναντήσεις ‘One to Οne’ μεταξύ εκπροσώπων του τουριστικού και επιχειρηματικού κλάδου που συμμετέχουν στην αποστολή των Ιωαννίνων και των αντίστοιχων Γερμανών επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου.

Το απόγευμα, αντιπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον ιδιοκτήτη του Deskas Reisen, κ. Αλέξανδρο Δέσκα, όπου συζητήθηκε σε θετικό κλίμα η προοπτική ένταξης charter πτήσεων προς την πόλη των Ιωαννίνων.

Επόμενη στάση του Οδοιπορικού, ήταν η Στουτγάρδη, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017.

Στην προγραμματισμένη εκδήλωση της παρουσίασης του Προορισμού στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ενορίας των  Αγ. Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, οι Ηπειρώτες της Στουτγάρδης τίμησαν ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο καθώς υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ Αυτού και της τοπικής κοινωνίας που τον στηρίζει από τα πρώτα του βήματα.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση των Ιωαννίνων ως «Θρησκευτικός Προορισμός», έργο παραγωγής της Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Στην εκδήλωση, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Παναγιώτης Πάρτσιος εξήρε το έργο του Δήμου και της Περιφέρειας και τόνισε την σημασία που έχει η συνέχιση της προσπάθειας αυτής ώστε να καταστεί η Ήπειρος και τα Γιάννενα ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Εκπρόσωποι τουριστικών οργανισμών και γραφείων που εξειδικεύονται στον εξερχόμενο τουρισμό και  εδρεύουν στη Στουτγάρδη, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση για την Παρουσίαση του Προορισμού, συνομίλησαν με τους Έλληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους των Αρχών επισημαίνοντας τις μοναδικές ευκαιρίες που παρουσιάζει το τουριστικό προϊόν της περιοχής, προσφέροντας στο Γερμανό Τουρίστα ανεπανάληπτες τουριστικές εμπειρίες.

Η τρίτη και τελευταία πόλη που επισκέφθηκε η ελληνική αποστολή, ήταν η Φραγκφούρτη, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία σε ένα μοναδικά υπέροχο χώρο του εστιατορίου Oinotheke να ταξιδέψουν στην όμορφη Ήπειρο και τα Ιωάννινα και να λάβουν μία πρώτη γεύση από την ελληνική φιλοξενία και τις υπέροχες γεύσεις που ετοίμασε η πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου κα Δήμητρα Πέτσα.

Γερμανοί bloggers και δημοσιογράφοι, τουριστικοί πράκτορες και εκπρόσωποι αεροπορικών εταιρειών είχαν την ευκαιρία για πρώτη φορά να δουν εικόνες του προορισμού  μέσα από την παρουσίαση και να γευτούν τα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

Σημαντική ήταν για άλλη μια φορά, η υποστήριξη που υπήρξε από την ελληνική ομογένεια και τον Ηπειρωτικό σύλλογο, το γραφείο του ΕΟΤ στη Φραγκφούρτη, καθώς βέβαια και από το Ελληνικό Προξενείο που υποστήριξαν την προσπάθεια.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Δήμος Ιωαννιτών, στα πλαίσια του Οδοιπορικού, ανακοίνωσε τη διοργάνωση ενός press trip Γερμανών δημοσιογράφων και bloggers, οι οποίοι θα επισκεφθούν τον προορισμό, με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά το τουριστικό προϊόν των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες.