Αποζημίωση 100% διεκδικούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι

[ ARTI news / Ήπειρος / 15.01.17 ]

«Να αποζημιωθούν στο 100% ου συνόλου των ζημιών που υπέστησαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι από τον παρατεταμένο παγετό», ζητά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας. Ακόμη η ΟΑΣΝΑ καλεί «σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Δευτέρα 23 Γενάρη στις 10 το πρωί στην Γέφυρα Άρτας ενάντια στην πολιτική Ε.Ε. – Κυβέρνησης».
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΟΑΣΝΑ αναφέρονται τα εξής: «Στο Νομό Άρτας όπως και σε όλη την χώρα, με την αρχή του νέου έτους ο χιονιάς και ο παρατεταμένος παγετός έπληξε γεωργικές καλλιέργειες καθώς επίσης και κτηνοτροφικές-αλιευτικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να μειωθεί και άλλο το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροκτηνοτρόφων. Ιδιαίτερα σε εσπεριδοειδή και δενδροκαλλιέργειες το μέγεθος της ζημιάς είναι μεγάλο. 
Σ’ αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι λόγω της απελευθέρωση της ενέργειας η ΔΕΗ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα πολλά αντιπαγετικά να μην λειτουργήσουν. Επίσης υπάρχουν και άλλοι παραγωγοί που ακόμα η ζημιά δεν έχει ακόμη εμφανιστεί.
Οι εκτεταμένες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, μαζί με τις συνέπειες από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και το ρωσικό εμπάργκο προκαλούν πρόσθετη μεγάλη μείωση στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, που έχει αποδεκατιστεί από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ στον οποίο οι αγρότες πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα κάθε άλλο παρά ως στήριγμα των πληγέντων αγροτών λειτουργεί αφού με βάση τον αναχρονιστικό κανονισμό του, δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από όλες τις αιτίες ούτε στο σύνολο των ζημιών.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας ζητάει από την κυβέρνηση να αποζημιωθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στο 100% του συνόλου των ζημιών (παραγωγή, κεφάλαιο) που υπέστησαν.