«Ανακοίνωση Για Τα Κλειστά Σχολεία Από Την Κακοκαιρία»

[ ARTI news / Ήπειρος / 18.01.17 ]

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ προέβη στην ακόλουθη «Ανακοίνωση Για Τα Κλειστά Σχολεία Από Την Κακοκαιρία»:

«Πέρασε μια εβδομάδα με τα σχολεία κλειστά στην πόλη των Ιωαννίνων από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό που ακολούθησε. Για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή της πόλης εγκατέλειψε στην τύχη τους τα περισσότερα σχολεία αφού για μια βδομάδα δεν έκανε  ούτε τα στοιχειωδώς αυτονόητα, όπως: καθαρισμός αυλών, πεζοδρομίων, έλεγχος στα δίκτυα ύδρευσης, θέρμανσης, στεγών κλπ. Επικαλούμενη μάλιστα την ένταση των καιρικών φαινομένων και την υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου (λες και φταίνε οι δημότες γι’ αυτό και όχι η ίδια η Δημοτική Αρχή) αρκέστηκε στο να ρίξει λίγο αλάτι σε κάποια σχολεία και να απευθύνει κάλεσμα  στους Διευθυντές των σχολείων, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τις καθαρίστριες των 400€,  ν’ αναλάβουν το έργο …αποχιονισμού.
Όλα αυτά την ίδια στιγμή που:
• Η χρηματοδότηση του Δήμου Ιωαννιτών για επισκευές και λειτουργικά έξοδα, δίνονται με το σταγονόμετρο στις σχολικές επιτροπές (όταν μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο υπάρχει αποθεματικό 20εκ.€ στα ταμεία του Δήμου).
• Σε κάθε πρόβλημα και έλλειψη στις υποδομές των σχολείων, η Δημοτική Αρχή απαιτεί από εκπαιδευτικούς και γονείς να αναλάβουν, από τον  καθαρισμό ως και τη συντήρηση των κτηρίων (βαψίματα, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά κ.ά) στα πλαίσια πάντα …του «εθελοντισμού με το ζόρι».
• Επικαλείται συνεχώς τα εμπόδια που βάζουν οι μνημονιακοί νόμοι στις προσλήψεις προσωπικού και δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια για τη στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου προκειμένου ν’ αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα των σχολείων και όχι μόνο.
• Από τη μια αυξάνουν τους φόρους των λαϊκών οικογενειών κι από την άλλη τους αφήνουν έρμαιο των καιρικών φαινομένων απαιτώντας να λύσουν μόνοι τους τα όποια προβλήματα, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν γη και ύδωρ στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δ. Ιωαννιτών δεν θα κουραστεί να τονίζει ότι η μόρφωση των παιδιών μας και η λειτουργία των σχολείων θα  πρέπει να είναι αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΑ  και ΔΩΡΕΑΝ. Στα πλαίσια αυτά οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δεν μπορεί να μετατρέπονται κάθε λίγο σε «εθελοντές με το ζόρι» και «αγγαρειομάχους», επειδή οι αρμόδιοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα ελάχιστα και αυτονόητα για τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών μας όπως:  ασφαλή κτίρια με σωστή υλικοτεχνική υποδομή, μόρφωση, εκπαίδευση και φροντίδα σε όλους τους  μαθητές,  σε αξιοπρεπείς συνθήκες.
Τέλος επειδή επιχειρείται από ορισμένους γνωστούς κύκλους ν’ ανοίξει μια αποπροσανατολιστική κουβέντα με αφορμή το πολυήμερο κλείσιμο των σχολείων από τη Δημοτική Αρχή και την απόδοση ευθυνών στους εκπαιδευτικούς, η Ένωση Γονέων δηλώνει τα εξής:  Η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων  και η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης και του Δήμου και όχι των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών. Όταν η πόλη και τα σχολεία, λόγω της ανεπάρκειας της Περιφερειακής και  Δημοτικής Αρχής, του κρατικού μηχανισμού συνολικά, συντηρεί στα σχολεία μια κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, τότε όσοι προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες στους εκπαιδευτικούς που δήθεν «πιέζουν για το κλείσιμο των σχολείων για να λουφάρουν», δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να βγάζουν λάδι τους πραγματικά υπεύθυνους γι’ αυτή την κατάσταση.

Για τους παραπάνω λόγους  απαιτούμε:
ü Αύξηση της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών κι η αποκατάσταση μιας σειράς σημαντικών προβλημάτων στις σχολικές υποδομές.
ü Η δημοτική αρχή  να προχωρήσει άμεσα και σχεδιασμένα στις καταγραφές και τις  αναγκαίες ενέργειες (συντήρηση, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, μονώσεις, αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων, αύξηση των ωρών θέρμανσης  και ό,τι άλλο χρειάζεται).
ü Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των δομών του Δήμου που σχετίζονται με τη συντήρηση - βελτίωση των υποδομών των σχολείων και για την αντιμετώπιση των  έκτακτων καταστάσεων.

Γονείς  εκπαιδευτικοί μαθητές δεν πρέπει να μπούμε στη λογική των «αναγκαίων θυσιών» και των «μικρότερων κακών», την ώρα που τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη και την κρατική φορολόγηση, τα δικά μας χρήματα δηλαδή, αντί να δίνονται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, δίνονται δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις για τη δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη».»